Fakta: Livstid, utvisning och skadestånd

Den 24-årige mannen döms till livstids fängelse och utvisning för ett mord och ett mordförsök. Han ska betala totalt 175 000 kronor i skadestånd till den mördade kvinnans anhöriga och 165 000 till den man som utsattes för mordförsök.

Under rättegången har 24-åringen hävdat att det inte varit hans mening att döda kvinnan, men att han fick en blackout. Mordförsöket nekar han helt till.

Mannen är tidigare dömd i två omgångar för våld mot sin dåvarande flickvän. Först dömdes han till två och ett halvt års fängelse för grov misshandel, sedan tio månaders fängelse för grov kvinnofridskränkning.

Han släpptes ut ur fängelset den 26 juni 2015 och dagen därpå lärde han känna den kvinna som mördades.

Källa: Kalmar tingsrätt

Omständigheterna kring mordet är "mycket försvårande", anser domstolen, som pekar på att han var villkorligt frigiven från ett fängelsestraff för våld mot en tidigare flickvän. 24-åringen döms också till utvisning.

Han träffade kvinnan i juni förra året, dagen efter att han släppts ur fängelset. Vittnen har berättat att han ofta var kontrollerande och aggressiv mot henne och att han lätt blev svartsjuk.

Kvällen den 12 december var de med vänner på nattklubb. Efter att kvinnan slagit upp förlovningen ville hon gå hem, men enligt vittnen knuffades hon in i stadsparken av 24-åringen.

När han dödat henne ringde han efter sin pappa, som hjälpte honom att med bil flytta kvinnan från parken. Han tog henne senare till akuten, men när hon kom dit hade hon hjärtstillestånd.

Mot sitt nekande döms han även för mordförsök i augusti förra året, då en man blev attackerad med kniv efter att ha ingripit då ett för honom okänt par bråkade utanför en pub.

Livstidsdomen kommer att överklagas, uppger 24-åringens advokat Peter Mutvei för SVT Nyheter Småland. Han anser att ett tidsbestämt straff hade varit rimligare.