Fakta: Terrormålet

Vid en husrannsakan i ett annat ärende hittades en film som visar hur två män får sina huvud avskurna. Enligt polisens analys är materialet filmat utanför staden Aleppo i Syrien våren 2013.

Den 30-årige Al Amin Sultan och 32-årige Hassan al-Mandlawi, båda från Göteborg, åtalades i höstas för terroristbrott alternativt folkrättsbrott och mord. De dömdes i december till livstids fängelse av Göteborgs tingsrätt och har nu fått samma straff även i hovrätten. Männen har hela tiden nekat till brott.

Målet har formellt tillhört hovrätten för Västra Sverige, men förhandlingarna flyttades till Svea hovrätt på grund av en befarad jävssituation.

Ytterligare fyra män hemmahörande i Göteborgsområdet är sedan tidigare häktade i sin frånvaro misstänkta för att ha deltagit i morden. Samtidigt är det oklart om de misstänkta fortfarande är vid liv.

Fallet har fått mycket uppmärksamhet på grund av filmsekvenserna som visar hur en grupp delvis maskerade personer mördar två män genom att skära av deras huvuden. Filmerna ska vara inspelade våren 2013 i staden Aleppo i Syrien.

Två män, den 30-årige Al Amin Sultan och 32-årige Hassan al-Mandlawi, dömdes i december till livstids fängelse av Göteborgs tingsrätt och nu gör hovrätten samma bedömning. Både när det gäller utpekandet och att de deltog på ett så aktivt sätt i morden att de ska betraktas som gärningsmän.

– Domen känns bra och i någon mån lite vägledande för framtida utredningar, säger chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström till TT.

– Det vi ser på filmerna är ju mord. Men sedan handlar det om att sätta det in det i rätt kontext.

Väntad dom

Vid sidan av skuldfrågan har rubriceringen har varit en central fråga. Men precis som tingsrätten anser hovrätten att det handlar om ett terroristbrott.

Enligt Mark Klamberg, docent och lektor i folkrätt vid Stockholms universitet, var domen relativt väntad.

– Jag tycker att redan tingsrättsdomen var välmotiverad i bevisfrågorna och hovrätten köper tingsrättens bedömning, säger han.

– Det går att diskutera rubriceringen och eventuell överlappning mot folkrättsbrott, men jag tycker att målet uppfyller kriterierna för terroristbrott.

"Finns brister"

De båda livstidsdömda männen kommer sannolikt att överklaga sina domar.

– Vi ska i lugn och ro analysera domen, men det kommer säkert att bli så att han vill försöka få upp det till prövning i Högsta domstolen, säger Mia Sandros, som har försvarat 30-åringen.

– Han känner att han inte nöjer sig med detta.

Lars Salkola, som försvarar 32-åringen, är inne på samma spår.

– Det finns brister både i bevisningen och rubriceringen, säger Salkola.

– Att kunna peka ut två välkamouflerade män och säga att det här är det två tilltalade... Så lätt kan man inte ta på den saken.