Fakta: Detta har hänt

Den 41-åriga kvinnan blev kontaktad av 33-åringen via Facebook i februari i år och de inledde en relation.

För kvinnan blev det starten på månader fyllda av hot, våld och trakasserier.

Lördagen den 4 juni misshandlades hon i sin lägenhet i Bromma i Stockholm så svårt att hon senare avled.

33-åringen ringde själv polisen och greps på plats.

Kvinnan hade tidigare polisanmält honom för misshandel och han hade varit anhållen i sin frånvaro misstänkt för grov kvinnofridskränkning. Några dagar innan misshandeln lades ärendet ner på grund av brist på bevis.

Mannen är sedan tidigare dömd för en lång rad grova våldsbrott, varav flera mot tidigare flickvänner. 2004 misshandlade han en man i Fagersta så svårt att han avled en tid senare.

Riksåklagarens tillsynsavdelning granskar om något fel begicks när den initiala förundersökningen lades ner.

Källa: TT:s nyhetsarkiv, Åklagarmyndigheten

Dådet skedde natten mot den 4 juni i den 41-åriga kvinnans lägenhet. Den 33-årige mannen överföll henne med ett stort antal slag och sparkar riktade mot huvudet och halsen. Svartsjuka var en utlösande faktor till våldet.

När slutplädering hölls i Solna tingsrätt på tisdagen framhöll åklagaren enligt medier på plats att mannen visat särskild hänsynslöshet och pekade på flera försvårande omständigheter, bland annat att han suttit på kvinnan och att hon inte haft någon möjlighet att fly.

Enligt åklagaren hade 33-åringen så kallat likgiltighetsuppsåt, det vill säga han var likgiltig inför om kvinnan skulle överleva eller inte, vid brottet.

– Han hade kunnat sluta slå efter ett, två eller tre slag. Han sparkar och slår när hon ligger. Han hade tid att besinna sig, säger åklagaren enligt aftonbladet.se.

Men enligt advokat Krister Jansson är inte uppsåtet om mord styrkt. Han anser istället att mannen ska dömas för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

Enligt en rättspsykiatrisk undersökning led den åtalade inte av någon allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för dödsmisshandeln.

Dom meddelas preliminärt den 25 oktober.