Fakta: Fallet Yara

Åttaåriga Yara Alnajjar från Gaza hittades livlös hemma hos hennes morbror och hans fru i Karlskrona på valborgsmässoafton i fjol.

Under den tid flickan bodde hos morbrodern larmades socialen flera gånger om att hon troligen for illa. Polisen faxade den sista orosanmälan till socialtjänsten under påsken.

Kommunen registrerade inte att faxet var att betrakta som en anmälan. Det blev liggande i ett postfack och upptäcktes först efter flickans död.

Blekinge tingsrätt dömde kvinnan till livstids fängelse för mord. Mannen dömdes för grov misshandel och grovt vållande till annans död till sex års fängelse. Han dömdes för underlåtenhet att ingripa i garantställning.

Källa: TT

Hovrätten fastställde livstidsdomen mot kvinnan. Däremot så ändrade hovrätten domen från tingsrätten för Yaras morbror, där han dömdes till fängelse i sex år. Nu döms han för mord till 14 års fängelse.

Under den sista förhandlingsdagen i hovrätten pekade kvinnans advokat ut Yaras morbror som gärningsman till dådet på valborgsmässoafton i Karlskrona i fjol.

Enligt advokat Eric Widner ska kvinnans kulturella bakgrund ha förhindrat henne från att själv peka ut maken.

– Att han är rädd för kvinnan är felaktigt. Den arabiska traditionen känner inte till något sådant beteende. Det är kvinnan som viker sig och anpassar sig efter mannen, sade Widner.

– Mannen har bestraffningsrätten i kulturen.

Morbrodern dömdes av Blekinge tingsrätt till sex års fängelse för grov misshandel och grovt vållande till annans död. Han dömdes för underlåtenhet att ingripa i garantställning. Åklagaren Pernilla Åström ville att hovrätten över Skåne och Blekinge skulle pröva om mannens passivitet är så allvarlig att han liksom kvinnan kan dömas för mord.

– Om det är en eller båda som utdelat de dödliga slagen spelar egentligen ingen roll. Båda är lika ansvariga genom garantansvaret, sade Åström under hovrättsförhandlingen.

Hovrätten delar tingsrättens bedömning att det inte är styrkt att mannen aktivt har deltagit i våldet som ledde till Yaras död, men dömer honom för mord genom underlåtenhet.

LÄS MER: Mördade Yara hedrades med ljus

LÄS MER: Rättegången i Yara-fallet avslutades