Fakta: Skogsbränder

Skogsbränder orsakas av blixtnedslag eller av mänskligt slarv. De var tidigare en naturlig del av skogens förnyelse. Vissa arter gynnas av skogsbränder, medan andra är helt beroende av bränder för att fröna ska gro.

Vid skogsbränder i Sverige har grovbarkiga tallar störst chans att klara sig, medan granar vanligtvis stryker med.

I Sverige brann skogen med intervaller om högst 50 år fram till 1800-talet, fram till dess att den blev ett ekonomiskt intresse och resurser började sättas in.

Under sommaren övervakas skogen i stora delar av Sverige med hjälp av flygplan för att upptäcka skogsbränder i tid.

Källa: NE

Ett lättare regn och svalare temperaturer var till stor hjälp för de mer än 500 räddningsarbetare som lyckats ringa in huvudparten av elden runt staden Fort McMurray i Alberta.

Förändringen i väderleken är första ljuspunkten sedan skogsbranden startade förra söndagen.

Bra väderförhållanden

– Vi är självklart väldigt glada över att vi har lyckats bekämpa branden bättre än förväntat. Det här är ett bra brandbekämpningsväder, vi kan komma in och hantera branden och verkligen få ett järngrepp om den, säger Chad Morrison, brandchef i Alberta.

Omkring 100 000 människor har drivits på flykt och det kan dröja månader innan "besten", som branden döpts till i kanadensiska medier, är helt under kontroll – om det inte regnar rejält.

Det gynnsamma vädret väcker hopp hos myndigheterna att snart kunna gå in och bedöma hur stor skada branden gjort på den hårt drabbade staden Fort McMurray.

– Eftersom fler och fler bränder har släckts runt staden och bränslet runt staden börjar försvinna, börjar vi kunna gå in i den andra fasen som består av att säkra och bedöma platsen, säger Albertas premiärminister Rachel Notley.

Enorma belopp

Enligt myndigheterna är det för tidigt att säga när invånare kan börja återvända till Fort McMurray på ett säkert sätt.

Staden ligger i hjärtat av Kanadas oljesandsutvinning. Reuters uppskattar att hälften av produktionen hade avstannat i fredags.

"Besten" väntas bli den dyraste naturkatastrofen i Kanadas historia. Försäkringsbolagens slutnota kan hamna på motsvarande 57 miljarder svenska kronor, enligt bedömare.

Det är fortfarande oklart vad som orsakade branden.