Fakta: Somalia

Somalia är till ytan drygt 1,5 gånger så stort som Sverige och har uppskattningsvis runt tio miljoner invånare.

Sedan 1991 är landet kraftigt förött av inbördeskrig och terror.

Mellan 2004 och augusti 2012 stöttade omvärlden övergångsregeringar. Deras legitimitet ifrågasattes ofta och korruptionen var utbredd.

Sedan 2012 är 57-årige förre universitetsläraren Hassan Sheikh Mohamoud president.

Islamiströrelsen al-Shabaab är klassad som terrororganisation av flera västländer och har tidigare kontrollerat omfattande delar av landet.

– Somalia är ett av få exempel i dag på länder som går åt rått håll, efter 23 år av fullständigt kaos. För bara tre år sedan var staten fallerad men nu börjar det bli ett fungerande land, säger hon.

Nästa år går Somalia till val, och även om Isabella Lövin inte tror på ett fullt ut demokratiskt val enligt principen om "en person – en röst" så tror hon på ett mer inkluderande val än 2009. Då fördelades rösterna i princip mellan landets klaner.

– Det finns en framtidstro, och det är väldigt glädjande, säger hon.

Som ett exempel på det lyfter Isabella Lövin fram att människor från det betydligt mindre krigshärjade Kenya på sistone kommit till Somalia för att söka sig en bättre framtid.

Lockas av extremism

Fortfarande brottas landet med stora problem som undernäring och hög mödra- och barnadödlighet – inte minst eftersom kvinnlig könsstympning fortfarande är utbrett. Många unga lockas till den islamistiska extremistgruppen al-Shabaab, som ligger bakom blodiga attentat både ute i landet och i huvudstaden Mogadishu.

Ekonomisk utveckling och framtidstro är det effektivaste sättet att bekämpa al-Shabaab, tror Isabella Lövin.

– Det är inte av religiösa skäl man går in i al-Shaabab utan av ekonomiska – man ser helt enkelt inget annat alternativ, säger hon.

– Nu måste man bygga upp samhällsstrukturer så att det finns skola och hälsovård som gör att folk tror på regeringen. För i nuläget tillhandahåller al-Shabaab och andra grupper dessa tjänster på vissa platser.

Återvända hem

Somalia är det tredje största mottagarlandet av svenskt bistånd. Förra året fick landet runt en halv miljard till bland annat sjukvård och uppbyggnaden av den sköra staten.

Under kriget flydde många till Sverige. I dag bor här 55 000 personer med somalisk bakgrund, men vissa har nu börjat återvända.

– Det är tydligt att det finns en vilja att komma tillbaka och bygga upp Somalia igen, säger Isabella Lövin.