Fakta: Burundi

Burundi var tidigare en belgisk koloni och har cirka 10 miljoner invånare.

Den pågående krisen utlöstes av politiskt missnöje med att president Pierre Nkurunziza i våras beslöt att kandidera för en tredje mandatperiod. Många bedömare varnar för att konflikten ska bli alltmer etniskt relaterad.

Befolkningen i Burundi utgörs precis som i grannlandet Rwanda av främst två folkgrupper, hutu och tutsi. I Rwanda dödades runt 800 000 människor i folkmordet 1994.

Den pågående krisen i Burundi är den värsta sedan inbördeskriget 1993–2006, som krävde runt 300 000 människoliv. I kriget stred huturebeller mot regeringsarmén som leddes av minoritetsgruppen tutsi.

Källa: AFP, Reuters

– Jag är väldigt uppmuntrad över att de politiska ledarna, oavsett om de sitter i regeringen, tillhör regeringspartiet eller oppositionen, lovat att de kommer att engagera sig i en inkluderande dialog, sade Ban Ki-Moon vid en presskonferens under sitt besök i den burundiska huvudstaden Bujumbura.

Enligt Ban Ki-Moon lovade Nkurunziza även att lyfta restriktioner mot medier i landet. Presidentens stab meddelar samtidigt att 2 000 fångar ska friges, vilket dock möttes med skepsis från oppositionsföreträdare som befarar att enbart regeringstrogna personer kommer att släppas.

Över 400 människor har dödats i oroligheterna i Burundi, som bröt ut efter Nkurunzizas kontroversiella beslut i april förra året att ställa upp för en tredje presidentperiod i valet i juli.

Natten till tisdagen dödades tre personer i attacker i huvudstaden.

– Burundi och FN är överens om att dialog ska föra samman burundierna, men förövarna bakom oroligheterna kommer inte att involveras, sade Nkurunziza vid presskonferensen.