Fakta: Danska regeringskrisen

Den danska regeringskrisen uppstod när stödpartiet Det Konservative Folkeparti (C) klargjorde att partiet inte längre har förtroende för miljö- och livsmedelsministern Eva Kjer Hansen från det borgerliga regeringspartiet Venstre (V).

Under torsdagen kom den röda oppositionen med ett förslag om misstroendevotum mot ministern. Når den omröstning i folketinget på onsdag nästa vecka kommer den att få den stöd av Konservative.

Om folketinget röstar igenom misstroendeförklaringen ska regeringen avgå eller ett nyval utlysas.

Folketinget har aldrig hållit ett misstroendevotum. Antingen har den aktuella ministern avgått självmant innan en sådan omröstning eller så har statsministern utlyst nyval.

Källa: Nyhetsbyrån Ritzau.

Oppositionen i Danmark har lagt fram ett förslag om misstroendevotum mot landets miljö- och livsmedelsminister Eva Kjer Hansen från det borgerliga regeringspartiet Venstre (V). Ett förslag som kommer att få stöd av regeringens stödparti Det Konservative Folkeparti (C), om det går till omröstning i folketinget nästa vecka.

– Jag känner till positionerna. Om det får mig till att avskeda min minister? Nej, det gör det inte, säger statsministern Lars Løkke Rasmussen.

Men om en majoritet saknar förtroende vid en misstroendeomröstning ska Eva Kjer Hansen rätta sig efter beslutet, meddelar hon. Det skulle i så fall vara första gången hittills i Danmark som folketinget måste rösta igenom ett misstroendevotum innan en minister avgår. Kutym har tidigare varit att ministern meddelar sin avgång vid vetskapen att en majoritet av folketingsmedlemmarna saknar förtroende.

Liksom Konservative anser den röda oppositionen att ministern har fört folketinget bakom ljuset i samband med förhandlingarna om nya och omstridda lantbruksregler.

Folketinget klubbade igenom en central del av lantbruksöverenskommelsen – trots misstroendet mot den danska miljöministern. Men Løkke ska förhandla om ett tilläggsavtal med sina borgerliga stödpartier, som även består av Dansk Folkeparti och Liberal Alliance. Hans förhoppning är att det mötet även ska leda till att förtroendet för regeringen och dess ministrar återupprättas.