Wallströms uttalande

Det här uttalandet i fredags från Margot Wallström retade upp den israeliska regeringen:

"Jag tar avstånd från knivattacker. Det är fruktansvärt, och det får inte förekomma. Israel har alltid rätt att försvara sig, att försäkra sig om sin säkerhet. Men jag säger även i andra situationer att responsen inte får bli sådan att det blir fråga om utomrättsliga avrättningar eller på annat sätt oproportionerligt så att antalet dödade överstiger det ursprungliga dödsantalet flera gånger om. Det är inte rätt väg framåt för Mellanöstern."

Israels premiärminister Netanyahu reagerade kraftigt:

– Jag fördömer uttalandena, de skandalösa uttalandena, sade Netanyahu inför sin regering.

Stefan Löfven och Margot Wallström hävdade att israelerna missförstått Wallström:

Hon menar att israeliska regeringen missförstått henne avsiktligt:

"Situationen i Mellanöstern är besvärlig nog, utan att behöva tyngas av missförstånd om någons avsikter. Och det är olyckligt när kraftiga reaktioner sker på felaktiga grunder", skrev de i ett mejl till TT.

Källa: TT och Reuters.

Fakta: Upprepade knivdåd mot israeler

Sedan den 1 oktober har 19 israeler och en amerikansk medborgare dödats i de palestinska attackerna.

Israeliska styrkor har dödat 102 palestinier, varav 63 har identifierats som förövare eller fångats på bild medan de genomfört attacker.

De flesta av de övriga har dödats under sammandrabbningar med polis eller militär.

Källa: Reuters

Vid ett besök i Luleå fick Stefan Löfven frågan om han betraktade de palestinska knivdåden mot israeler som terrorism.

– Nej, det är inte klassificerat som det. Det finns en internationell klassificering när det är, respektive inte är det. Vad jag vet är det inte klassificerat som terrorism, sade Löfven.

Det förvånade folkrättsexperten Ove Bring.

Löfven ringer upp

– I dag har Stefan Löfven försvarat sin utrikesminister, dock med det olyckliga tillägget att de palestinska knivskärningarna inte internationellt definieras som terrorism. Jag vet inte vilket internationellt dokument han syftar på, men såväl inom som utanför Israel torde man i regel betrakta dessa attacker som just terroristhandlingar, sade Bring till TT.

Lite senare ringde Stefan Löfven själv upp TT och ville förtydliga:

– Jag såg hur det blev i skrift och skulle vilja förtydliga så att vi undviker missförstånd. Jag syftade på att det inte är klarlagt om de här knivdåden har varit organiserade av någon terrorklassificerad organisation. Men attackerna i sig bör däremot betraktas som just terrorhandlingar, sade Löfven.

"Klumpigt och ogenomtänkt"

Liberalernas partiledare Jan Björklund reagerar på Löfvens olika uttalanden.

– Det är mest pinsamt, både för Löfven och för Sverige. Och det kommer ju ovanpå utrikesministerns uttalande, som ju också lett till att hon måste förklara sig, förtydliga sig och att hon ansett sig missförstådd, sade Björklund till TT.

Även Moderaterna reagerar på Stefan Löfvens båda uttalanden.

– Det är klart att det är ett problem när uttalande följer på uttalande och det blir tvetydigheter och man måste rätta det man sagt. Det är klumpigt och ogenomtänkt. Det stärker inte förtroendet, säger partiets utrikespolitiska talesperson Karin Enström till TT.

Skadar relationer

Hon är också kritisk till att Stefan Löfven försvarar Margot Wallströms uttalande.

– Det utrikesministern sagt kan man med fog tolka som att hon indirekt anklagar Israel för utomrättsliga avrättningar. Varför skulle hon annars ta upp det i en interpellationsdebatt som handlar om Israel och knivdåden? Genom att statsministern nu tar henne i försvar, så tolkar jag det som att han tycker att det var ett rimligt sätt att uttrycka sig, säger Karin Enström.