Fakta: Löfvens uttalande

Det här sade Stefan Löfven i tv-debatten:

– Detta är ett nazistiskt parti, rasistiskt parti, med de rötterna, precis som Jan Björklund säger. Och de visar här i veckan att det går inte en dag utan att det här partiet utmärker sig på det mest häpnadsväckande sätt.

Det var när partiledardebatten i SVT gick in på hur Sverige ska styras efter nästa val som det hettade till rejält mellan Löfven och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Statsministern kallade SD för ett "nazistiskt och rasistiskt parti". Det gjorde Åkesson upprörd.

– Det är en massa fula ord, påståenden och en massa trams, sade han.

Åkesson anklagade Löfven för att inte kunna föra diskussion i sak och för att komma med en "massa smuts". I tv-studion rullade SD-ledaren ut en hel rulle med vad han påstod vara rasistiska och antisemitiska uttalanden av socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister.

KU-anmäls

SD kommer nu att anmäla statsministern till riksdagens konstitutionsutskott och hänvisar till att en statsminister, enligt regeringsformen, är skyldig att uttala sig sakligt och korrekt.

När tv-debatten var över backade dock Löfven, som hävdade att han borde ha sagt att SD har nazistiska rötter.

TT: Gick det lite för fort?

– Det är möjligt att det gjorde, men nazistiska rötter, det är det viktigaste. De kommer ur vit makt-rörelsen, säger Löfven.

Även SD-ledaren kommenterade debatten efteråt och pekade på att SD är "ett stort parti", som ligger nära 20 procent.

– Att då kalla 20 procent av väljarna för nazister eller säga att de röstar på ett nazistiskt parti är verkligen anmärkningsvärt, särskilt som det kommer från en statsminister, säger Åkesson.

SD-skandaler

SD-ledaren attackerades också av andra partiledare. De tog upp den senaste tidens skandaler i SD med skämt om nazister som sparkar på får som de låtsas vara judar och en motion i riksdagen med antisemitiska undertoner.

– Det är skamligt, och det är skamligt att Jimmie Åkesson inte tar ansvar för sitt parti, sade Centerledaren Annie Lööf.

Något nytt besked kom inte från Löfven och Moderatledaren Anna Kinberg Batra om hur Sverige ska styras om det blir parlamentariskt kaos efter nästa val och inget block får egen majoritet.

Alla upprepade att de inte tänker samarbeta eller göra sig beroende av SD. Samtidigt tog varken Moderatledaren eller Stefan Löfven avstånd från tanken att bilda regering även om det egna blocket blir mindre än det andra.

En sådan minoritetsregering kan komma att få förlita sig på att SD förhåller sig passiv när riksdagen ska rösta om regeringsförslag. Löfven fann det naivt att tro att SD inte skulle försöka påverka politiken. Och han fick stöd av Åkesson.

– Naturligtvis kommer vi inte att vara något mähä till något block. Självklart kommer vi att försöka påverka politiken, sade han.