– Det ena är att brott inte har blivit lagförda, det andra att polisen inte har informerat om det, säger Stefan Löfven till TT.

– Jag känner en mycket stark vrede att unga kvinnor inte ska kunna gå på musikfestival utan att bli kränkta, sexuellt trakasserade och attackerade. Det här är ett mycket stort problem för de som blir drabbade och för hela vårt land. Vi ska inte vika en tum och vi ska inte vända bort blicken.

Statsministern säger, med anledning av en polismans uppgift att polisen av politiska skäl skulle valt att ligga lågt om det hela, att det inte får gå till så.

– Polisen ska beivra brott och lagföra skyldiga människor. Men man ska inte av några skäl som helst försöka dölja något, vi har ett problem med det och det ska upp i dagen, säger Stefan Löfven.

Dagens Nyheter har tagit del av polisens interna promemorior där det bland annat talas om "yngre män som gnuggar sig mot småflickor i publikhavet". Enligt tidningens källor var gärningsmännen ofta unga utländska män som kommit till landet utan föräldrar. Men uppgifterna har inte kommit till allmänhetens kännedom. Poliser som DN pratat med uppger att de undviker att rapportera om händelser som knyts till gärningsmän med utländsk bakgrund.

Inte mörkat

Stockholmspolisens presschef Varg Gyllander säger till TT att han tycker att Stockholmspolisen gjort fel och misslyckats i kommunikationen när man inte berättat om problemet med de sexuella övergreppen.

– Informationen om vad som har hänt har hamnat på vårt mediecenter och vi har valt att inte berätta det. Jag gissar att det har att göra med någon form av självcensur för att vi tycker att det är problematiskt.

Varg Gyllander tycker att polisen borde ha talat om att det hände och berättat om polisinsatsen och problematiken.

– Men vi skulle inte ha berättat etnicitet och ursprung på de misstänkta personerna, för det gör vi inte i normalfallet.

Han vänder sig mot påståenden om att polisen medvetet skulle ha mörkat händelserna.

– För vi gör inte det. Däremot gör vi hela tiden urval och avvägningar och de kan landa fel. Vi har misslyckats i kommunikationen, men jag vill inte kalla det mörkning.

Ska utreda

Rikspolischef Dan Eliasson är kritisk till Stockholmspolisens agerande och säger att fallet ska utredas.

– Vi kunde kanske ha förhindrat att flickor hade ofredats om vi hade pratat tydligare om det här, säger Eliasson till Expressen.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) välkomnar att riskpolischefen tänker utreda händelserna.

– Det är naturligtvis oacceptabelt om man förtiger information från polisens sida. VI ska gå till botten med det här och kartlägga vad som faktiskt har hänt.

Han har inte tidigare märkt av att polis eller andra myndigheter avstått från att rapportera om den här typen av händelser som eventuellt kan vara politiskt obekväma.

– Nej, och så ska det naturligtvis inte vara. Man måste kunna lita på att polisen ger en korrekt bild, säger Anders Ygeman.

Förminskar övergrepp

Lars Arrhenius, generalsekreterare på Friends, säger att det är "jätteallvarligt" om uppgifterna om att polisen underlåtit att berätta om övergreppen stämmer.

– Det är ett sätt att nonchalera och förminska allvarliga övergrepp som sker i samhället. Tyvärr kan jag se det lite generellt i samhället.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra har reagerat "väldigt starkt" på rapporterna om sexuella övergrepp på unga flickor vid ungdomsfestivaler i Stockholm.

– Jag tror att det är många som är upprörda. Inte minst föräldrar, säger hon.

– Det är helt oacceptabelt om polisen inte gör allt vad den kan för att både förebygga, men också agera mot sexbrott. Nu är det viktigt att det kommer fram vad polisen har gjort och vad som faktiskt har hänt och att polisen vidtar åtgärder så att något liknande absolut inte kan hända igen.

"Måste stävjas snabbt"

Partikollegan och förre justitieministern Beatrice Ask (M) tycker att det är bra att Rikspolischefen säger att man nu ska gå igenom vad som har hänt. Men det bör ske av någon vid sidan av polisorganisationen.

– Det är viktigt att de som var ansvariga då inte utreder sig själva utan att man håller det här på armlängds avstånd, säger hon till TT.

Men det finns en viktig fråga, anser Beatrice Ask.

– Vad hände med de här personerna som avvisades från evenemanget? Vad fick det för konsekvenser? Det räcker ju inte med att avvisa dem. Den här typen av uppträdanden måste ju stävjas snabbt, annars är ju risken att det händer igen, säger hon till TT.

– Kopplades socialtjänsten in? Vad gjorde andra myndigheter? Nu var det uppenbarligen få anmälningar. Innebär det att inget gjordes? Det är inte ok om ungdomar begår brott och det inte får omedelbara konsekvenser. Risken är då att andra drabbas, säger Ask.