Fakta: Storbritannien och EU

Storbritannien blev 1973 medlem i det som nu kallas EU efter att tidigare ha stoppats två gånger av veton från Frankrikes förre president Charles de Gaulle.

1975 hölls en folkomröstning om fortsatt brittiskt medlemskap, där ja-sidan vann med 67 procent av rösterna mot 33.

Senast den 31 december 2017 ska en ny folkomröstning hållas. Inför den har Storbritanniens regering krävt förändringar inom fyra områden: starkare ställning i EU för de nationella parlamenten, garantier för att icke-euroländer inte drabbas av beslut inom eurozonen, löfte om att få stå utanför EU:s formella maningar om en "allt fastare sammanslutning" och - framför allt - ett begränsat välfärdssystem för EU-medborgare i Storbritannien.

Från svenska fabriker i Pune, Indien, till EU:s högkvarter i Bryssel kan steget tyckas långt. Dock inte för statsminister Stefan Löfven. I helgen avslutade han sitt blixtbesök i Indien med ett besök i tremiljonersstaden Pune. Efter en rundtur i Tetra Paks fabrik - dock utan att journalister fick följa med - åkte Löfven vidare till Ericssons lokaler och därefter till Sverige.

Om ett par dagar, den 18-19 februari, är statsministern på plats när det är dags för EU-toppmöte med fokus på ett nytt avtal mellan EU och Storbritannien.

– Det förslag som lagts fram har fallit ganska väl ut men det återstår att diskutera. Vi vill gärna att Storbritannien ska vara kvar, säger statsministern.

Hotet inför en "Brexit", det vill säga Storbritanniens uttåg ur EU och flyktingsituationen gör dock att Löfven ser ett tydligt behov.

– Vi behöver stärka EU och när jag senare i vår ska tala i parlamentet tänker jag ta upp det här. Det har gått för långsamt i flyktingfrågan och inte fungerat tillräckligt bra.

– Vi behöver få upp tillväxten och stärka förtroendet för EU bland allmänheten.

Gällande flyktingkrisen tar Löfven som exempel omfördelningsfrågan.

– Vi måste ha konkretare planer på hur vi genomför de beslut vi faktiskt har fattat.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk uttryckte också nyligen i en intervju med Financial Times att han är "mycket rädd" för att flera länder ska ta Storbritanniens väg - det vill säga kräva undantag från EU:s regler. Löfven säger att han "inte hört något som antyder det", men ser en tydlig effekt av ett brittiskt utträde för svenskt näringsliv.

– Det vore en nackdel för både svenska näringslivet men också en förlust för EU. Det är jag helt övertygad om för Storbritannien är en stor och viktig partner i EU-gemenskapen.