Fakta: USA-Nordenmötet

Toppmötet USA-Norden äger rum den 13 maj i Vita Huset i Washington.

USA:s avgående president Barack Obama har bjudit in statsministrarna från Sverige, Danmark, Norge och Island och Finlands president, även till en middag på Vita husets gräsmatta samma dag.

Med på mötet finns också, bland andra, USA:s och Sveriges utrikesministrar.

Länderna ska på det två timmar långa mötet prata om olika ämnen.

Stefan Löfven ska ta upp jobb, tillväxt och handel.

Erna Solberg, Norges statsministerm Erna Solberg har fått global utveckling och humanitär hjälp.

Sauli Niinistö, Finlands president, ska tala migration och flyktingar.

Lars Lökke Rasmussen, Danmarks statsminister, har fått säkerhet och försvarssamarbete och Islands statsminister Sigurdur Ingi Johannsson klimat, energi och Arktis på sin lott.

Källa: Vita huset, regeringskansliet.

Fakta: Statsministrar i Vita huset

Före Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt har en rad andra svenska statsministrar bjudits till Vita huset.

Göran Perssons (S) mötte George W Bush 2001 och 2004. Persson hann också träffa Bill Clinton 1996.

Carl Bildt (M) mötte Bill Clinton 1993 och George Bush 1992.

Ingvar Carlsson (S) blev inbjuden av Ronald Reagan 1987.

Det är den amerikanske presidenten som, med ett drygt halvår kvar på sin post, bjudit in till ett möte mellan USA och Norden den 13 maj. Det är en fortsättning på det möte som hölls i Stockholm för tre år sedan, när Obama gjorde visit hos Fredrik Reinfeldt.

– Jag hoppas att det inte bara blir artigheter utan gärna något konkret också, säger utrikesminister Margot Wallström (S), som också deltar från svenskt håll, inför mötet.

Genuint intresse

Det svenska regeringskansliet räknar med att det i allt väsentligt blir ett "vänskapligt samtal". Obama beskrivs ha ett genuint intresse för den samhällsmodell som finns, i olika tappningar i Norden, och arbetar nu på sitt eftermäle.

Enligt Vita huset är det ett möte för att fördjupa samarbetet och att markera USA:s engagemang för europeisk säkerhet, transatlantisk handel och arbete för demokratiska värderingar.

Löfvens medarbetare talar om inbjudan som närmast unik, inte många små länder bjuds in till överläggningar och stor officiell middag i Vita Huset med Obama och hans fru Michelle som värdar.

Prata jobb

Enligt Vita husets presstjänst är det det tolfte officiella besöket i sitt slag under Obamas snart åtta år som president, han har tidigare bjudit in länder som Indien, Kina två gånger, Frankrike, Tyskland, samt Storbritannien tillsammans med Nordirland.

Löfven ska prata om jobb, tillväxt och handel i sitt anförande på det två timmar långa mötet mellan Obama och de nordiska företrädarna, där också vicepresidenten Joe Biden, utrikesminister John Kerry och den nationella säkerhetsrådgivaren Susan Rice deltar. Det är Löfven och Obama som sedan ska göra ett uttalande om mötet, dock utan frågor.

Även baseboll

Sverige har, enligt statsrådsberedningen, ett intresse av att driva på för att förhandlingarna om det omdebatterade frihandelsavtalet mellan EU och USA, förkortat TTIP, ska kunna avslutas under året.

Förhoppningarna om att den mångsidiga deklarationen som lämnas från mötet ska vara särskilt skarp i formuleringarna är dock inte stora.

Löfvens nordiska kollegor, Finlands president Sauli Niinistö, den norska statsministern Erna Solberg, Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen och den nye isländske statsministern Sigurdur Ingi Johannsson, talar vid öppningen och under middagen.

Löfven stannar någon dag efter toppmötet, bland annat för ett att lägga en krans vid den okände soldatens grav och Robert Kennedys grav på Arlington-kyrkogården.

Han planerar också att stilla sitt sportintresse med en basebollmatch i Washington.