– Höstläslov!

Åttaåriga Elsa Córdoba Lithén i Södertälje om vad det pågående lovet egentligen heter.

Fakta: Läslovet

Statminister Stefan Löfven (S) uppgav i sitt sommartal i augusti att regeringen hädanefter tänker kalla höstlovet för "läslovet", precis som lovet i februari/mars benämns som ett sportlov.

Tanken är att få elever att läsa mer genom olika läsaktiviteter. Enligt utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) kommer "läslovet" främst att märkas genom att eleverna får läsuppgifter inför lovet och att fritids anordnar läsaktiviteter.

Statsministern besökte stadsbiblioteket i Södertälje och rev bland annat av en sagostund för nio utvalda barn och ett 20-tal vuxna. En något stökig sagostund, skulle det visa sig, på grund av allt ståhej runt den svenska regeringschefens besök. Några av barnen hade lite svårt att fokusera på den tio minuter långa högläsningen ur "Ronja Rövardotter" – en saga som ett par av dem påpekade att de ju hade hört förut.

– Det var så mycket annat som pockade på uppmärksamheten, men jag tycker det var en fin stund, säger Stefan Löfven till TT.

– Det är alltid mysigt att läsa med och för barn.

Han tycker att konceptet med läslov har slagit igenom väl.

– Och det glädjer mig, därför det är så oerhört viktigt att barn stimuleras att läsa och får tillgång till sitt språk, får lära sig nya ord och att förstå sammanhang.

Barnen var nöjda såväl med sagostunden som med statsministerns insats – men läslov? Nja. De flesta var överens om att det kallas höstlov, även om en av åhörarna kanske hade nåtts av regeringens budskap trots allt.

– Höstläslov, konstaterar Elsa Córdoba Lithén, 8 år.