Fakta: Antiterroråtgärder som är på gång

Sverige:

Kriminalisering av deltagande i terroristträning utomlands och finansiering av sådana resor

Kriminalisering av stridande för terroriststämplade organisationer

Begränsningar av hur många borttappade pass man kan få ersatta

Utredning av utökad kameraövervakning vid redaktioner, religiösa lokale och flyktingförläggningar

Utredning om att tillåta hemlig datavläsning av datorer och surfplattor

EU:

Kontroll av biometrisk data i pass vid EU:s yttre gränser

Register över flygpassagerare på inrikes resor i EU

Skärpta vapenlagar

Källa: TT

På en presskonferens pekade Löfven på Säpos uppgifter om att omkring 300 personer rest till Syrien och Irak för att strida med Islamiska staten (IS) och att omkring 120 återkommit.

– Sverige har nog varit naiva i detta avseende, säger han.

– Kanske har det varit svårt för oss att acceptera att det mitt ibland oss, i vårt öppna samhälle, finns de som sympatiserar med ISIL (IS).

Löfven försäkrar att Sverige aldrig ska bli en fristad för terrorister och tillägger att de IS-krigare som återvänder till Sverige ska mötas av polis, ställas inför rätta och straffas.

Hemlig dataavläsning

Regeringen vill nu utreda utökad kameraövervakning främst vid medieredaktioner, religiösa lokaler och flyktingförläggningar. Sverige ska också i EU driva att biometrisk data i pass, till exempel fingeravtryck, kontrolleras vid EU:s yttre gränser. Sverige har själv problem med sin passhantering. Många pass är på villovägar. År 2013 var siffran så hög som 59 000 och det finns nätverk som handlar med svenska pass. Dessutom finns nu också franska uppgifter om att en terrormisstänkt använt sig av ett "falskt" svenskt pass. En skärpt lagstiftning är på gång för att stoppa passmissbruket

Det tredje och mest kontroversiella förslaget som regeringen aviserar är att låta utreda om polisen i hemlighet ska få övervaka datorer och surfplattor genom att plantera så kallade trojaner i dem.

Bjuder in

Polisen har i dag problem med att avlyssna misstänkta eftersom de övergår till krypterad kommunikation, till exempel via Skype. Redan 2005 föreslog en utredning att hemlig dataavläsning borde tillåtas för att ta reda på hur en dator, trots krypteringar, används för att begå brott. Inget har dock hänt. Löfven uppger att den förra borgerliga regeringen lämnade efter sig ett "tomt bord" när det gäller förslag mot terrorism.

– Detta är partipolitiskt käbbel, säger moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Löfven ska nu bjuda in partierna för att ha överlägga om fler åtgärder mot terrorism. Sedan tidigare har regeringen aviserat lagändringar för att kriminalisera resor för att begå terrorbrott, deltagande i terrorträning eller finansiering av sådana resor. På längre sikt kan också resor för att strida tillsammans med terroriststämplade organisationer förbjudas.

Statsministern hade också ett budskap till alla som nu är oroliga för terrordåd i Sverige.

– Vi måste fortsätta leva våra liv som vanligt.