– Vi har en ohållbar situation i Europa, framför allt i länder som Tyskland, Sverige och Österrike.

Statsminister Stefan Löfven (S) om flyktingläget inför onsdagens toppmöte på Malta. (TT)

Fakta: Mötesdeltagare på Malta

Vid migrationstoppmötet på Malta representeras merparten av de 28 EU-länderna på stats- eller regeringschefsnivå. För Sverige deltar statsminister Stefan Löfven (S). Ett fåtal länder, däribland Polen och Portugal som nyss haft regeringsskiften, representeras på lägre nivå.

Centralt för EU deltar även rådets permanente ordförande Donald Tusk, kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och parlamentets talman Martin Schulz.

Från Afrika kommer representanter från 35 länder, varav cirka hälften på stats- eller regeringschefsnivå. Dessutom närvarar Afrikanska unionens kommissionsordförande Nkosazana Dlamini-Zuma.

Även icke-EU-länder som Norge, Island och Schweiz finns med på mötet, liksom en rad internationella organisationer. FN representeras av biträdande generalsekreteraren Jan Eliasson.

Fakta: Mötet på Malta

Programmet för veckans toppmöte på Malta:

Onsdag:

Kl 16.45: Officiellt välkomnande i den maltesiska premiärministerns palats.

Kl 17.45: Första mötessittningen, på ett konferenscenter i Valletta.

Kl 20.30: Arbetsmiddag.

Torsdag:

Kl 09.30: Avslutande mötessittning i konferenscentret.

Kl 13.30: Officiell presskonferens.

Kl 14.30: Internt informellt toppmöte för EU:s stats- och regeringschefer.

– Vi har ju aldrig uteslutit gränskontroller och vi följer det oerhört noga dag för dag, timme för timme, sade statsminister Stefan Löfven (S) vid 16-tiden på onsdagseftermiddagen till de svenska journalister som finns på plats vid veckans EU-Afrika-toppmöte i Valletta.

Fyra timmar senare klev han ut på nytt och bekräftade att även Sverige nu inför kontroller.

– När beredningsarbete pågår så får också media anstå med informationen, förklarade statsministern.

Söka asyl i EU

Huvudtema på mötet på Malta är hur flykting- och migrantflödet från Afrika ska kunna dämpas. Samtidigt vill Stefan Löfven på allvar få i gång diskussionen om hur asylmottagandet i EU ska se ut på längre sikt.

– Vi måste ha en ny ordning för hur vi i Europa samlat ska ta ansvar för det här. . . Vi behöver en ny Dublinförordning helt enkelt. Det är dags att dra i gång den diskussionen på riktigt, sade Löfven.

­– Det kommer inte att kunna vara så att människor som flyr till Europa kommer att få välja land här, utan EU ska ta emot sammantaget. Det är EU som har en gemensam uppgift att klara av det och då innebär det att man måste ha en annan ordning för hur det ska gå till.

Enligt uppgifter till SVT och TT arbetar Sverige på att få till stånd ett system där flyktingar skulle söka asyl i EU, snarare än i enskilda länder. Gott hopp finns om att få med sig EU-kommissionen i frågan – även om arbetet än så länge är i sin linda och många svårigheter återstår, inte minst när det gäller att få med sig de invandringsskeptiska länderna i Öst- och Centraleuropa.

Ny Afrikafond

I Valletta hoppas EU få hjälp från Afrika med hemskickandet av dem som inte har asylskäl. Afrika vill i sin tur ha fler legala möjligheter för sina medborgare att åka till Europa för att arbeta och studera.

EU lockar med en nyinrättad Afrikafond för att göra det mer intressant för unga afrikaner att stanna kvar. Sverige har hittills lovat bidra med 27 miljoner kronor.

Mötet på Malta utlystes i våras när världen förfasades över de överfulla migrantbåtar som havererade på väg från Libyen till främst Italien. Den rutten har dock blivit allt mer överspelad när merparten av flyktingarna i dag i stället kommer via Turkiet till Grekland.

För EU:s del är veckans viktigaste sammanträde i stället det interna möte som hålls under torsdagseftermiddagen, där bland annat ett föreslaget samarbetsavtal med Turkiet ska diskuteras.