Fakta: Ska bli 70 personer

Den svenska styrkan består av 35 personer i dag, men regeringen vill utöka den till 70 personer.

Deras uppgift är att vara rådgivare och att utbilda och träna de kurdiska peshmergaförbanden i norra Irak.

Utbildningen syftar till att irakierna själva ska kunna sätta upp förband och använda dem. Det kan handla om soldatutbildning om materiel, mänskliga rättigheter, krigets lagar, materielvård, logistik, förmågan att skydda sig mot terroristbomber och minor. Dessutom ingår utbildning av chefer.

Även rådgivning i försvarsstrid genomförs.

Källa: Regeringen

Vid årsskiftet tar Sverige plats i FN:s säkerhetsråd, och den tvååriga perioden startar med att Sverige greppar ordförandeklubban. Därför odlar nu Stefan Löfven kontakter i Mellanöstern, som väntas bli den viktigaste frågan att hantera.

De senaste dagarna har Stefan Löfven besökt Saudiarabien och Irak, två nyckelspelare i de krig som pågår i Irak, Syrien och Jemen. En tredje tung aktör i regionen är Iran.

– Vi vill gärna möjliggöra en sådan resa, säger Stefan Löfven till TT på plats i Arbil, och tillägger att han hade ett möte med Irans president i samband med FN:s generalförsamling i New York i september.

Många konflikter

– Vi vill ha bra kontakt. Den här regionen har en sådan komplexitet, innehåller så många konflikter, så det är viktigt för Sverige att ha kontakter – inte minst nu när vi ska in i ett tvåårigt arbete i FN:s säkerhetsråd, säger han.

Stefan Löfven anlände till Arbil, huvudstad i den kurdiska regionen i norra Irak, sent på måndagskvällen. Natten tillbringade han hos den svenska insatsstyrkan i regionen, åtta mil från fronten där strider pågår sedan en dryg vecka tillbaka.

Befria Mosul

Den 35 man starka styrkan utbildar kurdiska peshmergastyrkor som nu deltar i striderna för att befria Mosul från Islamiska staten.

– Vår utbildningsinsats är av betydelse, och den vill vi fördubbla nu, säger Stefan Löfven.

Insatsen är Sveriges bidrag i den USA-ledda koalitionen, bestående av cirka 60 länder.

– Daesh måste bekämpas. Det är en militär kamp, som måste vinnas, men därutöver måste vi se till att samhället Irak kan utvecklas så att vi i framtiden undviker konflikter, och kan bygga ett samhälle som inte ger framtidens terrorister, säger Stefan Löfven.