Fakta: Brittiska val

Torsdagens val i Storbritannien gäller bland annat de regionala parlamenten i Skottland, Wales och Nordirland, som alla har olika former av regionalt självstyre. För närvarande regerar nationalistpartiet SNP i Skottland medan Labour har makten i Wales. I Nordirland ingår i princip alla partier i regeringen, i enlighet med rådande fredsuppgörelse.

I England står samtidigt nästan 3 000 lokala fullmäktigeplatser på spel, inklusive borgmästartitlarna i bland annat London, Liverpool och Bristol.

Den 23 juni håller sedan hela Storbritannien sin folkomröstning om att stanna kvar i eller lämna EU.

Fakta: Plaid Cymru

Plaid Cymru – Walesiska partiet – grundades 1925 och är ett socialdemokratiskt parti, med slutlig målsättning att få till stånd ett självständigt Wales, inom den europeiska unionen, EU.

Plaid Cymru var länge relativt marginellt och har exempelvis fortfarande bara 3 av de 40 walesiska mandaten i det brittiska underhuset. I val till det regionala parlamentet och EU-parlamentet har partiet gått något bättre med 15–30 procent av rösterna i de senaste valen. Mellan 2007 och 2011 satt partiet vid den regionala makten, i koalition med Labour.

Partiledare sedan 2012 är Leanne Wood, född 1971.

I drygt 700 år har den walesiska draken varit underordnad de engelska makthavarna i London. Men om britterna den 23 juni väljer att lämna EU kan mycket väl Wales börja dra igång processen för att i sin tur lämna Storbritannien.

I Skottland har varningen redan utfärdats. Nationalistpartiet SNP har lovat kräva en ny folkomröstning om självständighet om britterna totalt sett säger nej till EU, medan skottarna säger ja.

I Wales varslar systerpartiet Plaid Cymru om en liknande utveckling. Fast härnere är frihetsdrömmen långt ifrån lika stark som i norr.

– Jag tror inte att vi skulle må bra som självständiga. Det är inte så att vi behöver engelsmännen, men det är bra att ha en allians, säger Edwin Abenheimer i solskenet på St Mary's Street i Cardiff.

– Vi är för små, assisterar kompisen Claudia Medina.

Corbyn pressad

Plaid Cymru och SNP lär gå framåt i torsdagens regionalval. Båda partierna är närmast socialdemokratiska till ideologin och framför allt i opposition mot Konservativa partiet. Men de är också i opposition mot landets traditionellt största socialdemokratiska parti, klassiska Labour, och räknar med att gynnas även av det.

Labour har nämligen svårt att locka väljare för tillfället. Partiledaren Jeremy Corbyn är hårt pressad av anklagelser om antisemitism i tunga kretsar i partiet och kommer att få det ännu tuffare om inte torsdagens val går bra.

Khan av London?

En rejäl seger lär ändå Labour kunna vinna på torsdag. Inför borgmästarvalet i London leder den 45-årige människorättsadvokaten och Labour-kandidaten Sadiq Khan stort i opinionsmätningarna.

Främste motståndaren, konservative EU-kritiken Zac Goldsmith har haft det tufft i kampanjandet, bland annat sedan han i en BBC-intervju gått bet på en rad Londonfakta-frågor, om exempelvis t-banestationer och vilket fotbollslag som spelar på Loftus Road (Queens Park Rangers).

Inte blev det bättre av hans försök att locka Indienbördiga väljare genom att berätta hur mycket han älskar Bollywood-filmer – varpå han sedan inte kunde nämna varken någon favoritfilm eller favoritskådis.

– Jag skulle inte kunna. . . Låt mig tänka. . . Nej, jag kan inte välja någon. Men jag gillar nästan allt med Bollywood, stapplar Goldsmith i en tv-intervju från en gala i början av april som de senaste dagarna spridits som en löpeld på internet.