Fakta: Storbritannien och EU

Efter att under 1960-talet två gånger ha fått nej från Frankrikes dåvarande president Charles de Gaulle blev Storbritannien medlem i det som nu heter EU från den 1 januari 1973.

Redan två år senare hölls en folkomröstning om fortsatt medlemskap, utlovad av Labour under valkampanjen 1974. Ja-sidan vann klart med 67 procent mot 32.

2013 utlovade premiärminister David Cameron ytterligare en folkomröstning om den sittande konservativa regeringen skulle sitta kvar efter valet 2015. Folkomröstningen har nu fastslagits till att äga rum senast den 31 december 2017.

Till "början av november" har premiärminister David Cameron utlovat detaljerna om vad Storbritannien vill se ändrat för att kunna tänka sig att stanna kvar i EU. Hittills är bara känt att den konservativa regeringen vill ha förändringar inom fyra områden: den ekonomiska konkurrenskraften, välfärdssystemet för EU-medborgare i Storbritannien, situationen för länderna utanför euroområdet samt möjligheten att stå utanför EU:s formella maningar om en "allt fastare sammanslutning".

Cameron hoppas på goda förhandlingsresultat för att sedan kunna mana sina invånare att rösta ja i den folkomröstning som ska hållas senast i slutet av 2017.

Norskt exempel

Nej-sidan har dock starkt stöd i opinionen. För många britter är EU mest ett skällsord – byråkratiskt och korrupt, konstigt kontinentalt och odemokratiskt.

– Vad vi ser är ett allt mer auktoritärt EU som krossar demokratiska rättigheter, hävdade Nigel Farage från UK Independence Party i ett av sina otaliga brandtal mot unionen i EU-parlamentet i tisdags.

Nej-sägarna har en vision av ett Storbritannien som likt Norge och Schweiz står välmående utanför EU och mer fokuserar på handel med andra länder i världen.

Ja-sidan kontrar med att som EU-medlem kan britterna fortfarande vara med och påverka. Risken finns annars att man liksom Norge utan inflytande tvingas acceptera lagstiftning från Bryssel och samtidigt betala dyra avgifter till EU för att få fortsatt tillgång till den inre marknaden.

Olika flyktingsyn

När Stefan Löfven träffar Cameron på 10 Downing Street på måndagskvällen är EU-frågan central. Sverige och övriga Norden står ofta nära Storbritannien i olika EU-frågor och vill helst undvika att britterna tackar för sig.

I frågan om flyktingkrisen är dock skillnaden stor. Storbritannien har rätt att stå utanför systemet med omfördelning av asylsökande inom EU och Tory-regeringen är starka motståndare till blotta tanken på obligatoriska kvoter.

– Det är dags att vara tydliga med vad vi bör sluta med och börja med: Sluta att skicka signaler om att alla är välkomna, börja att hjälpa folk närmare sina hemländer, sade Syed Kamall, partiets gruppledare i EU-parlamentet, i en debatt i tisdags.