Malin Ewerlöfs 5 bästa tips för att komma igång med löpträningen i vår.

1. Sätt upp en personlig målsättning 

Sätt upp en egen personlig målsättning innan du börjar träna. Fundera på vad du vill med din löpträning och hur mycket du vill och kan träna och gör upp en plan. 

2. Kör inte på för hårt i början

Starta med lagom mycket tempo. Många går just på lite för hårt för vad de är tränade för, men i början handlar mycket om att hitta rätt i vad kroppen orkar. Det är inte bra att tro att man ska komma i sitt livs form på två veckor, utan man ska tänka långsiktigt när det kommer till löpning och successivt bygga upp sig.

3. Variera din träning

Se till att hålla löpträningen varierad. Många varierar all annan träning, men kör samma gamla löprunda jämt och ständigt. Om jag inte varierade min löpträning så skulle jag också tröttna och jag älskar att springa, säger hon. Man kan till exempel dela upp löprundan och springa i 1 minut och sedan vila och se till att hitta på olika serier. Då kommer du att lyckas hålla koncentrationen bättre i löpspåret också.

4. Våga prova intervallträning

Våga testa på att köra intervaller även fast du är nybörjare. Många tror att intervaller bara är för elittränade, men så är det inte.

5. Hitta en träningskompis!

Hitta gärna någon att träna ihop med. Det blir mer motiverande att ta sig ut och springa om du vet att du har stämt ett möte med en vän och att ni ska träna tillsammans.

6. Ha bra utrustning när du börjar

Se till att du har bra skor att springa i så att du inte tar några gamla skor och skadar dig och får ont det första du gör. 

Om Malin Ewerlöf

Namn: Malin Ewerlöf

Ålder: 43 år

Arbete: Malin Ewerlöf är löparcoachen som tidigare varit elitlöpare med bland annat 24 SM-guld i bagaget. Numera föreläser hon och arbetar som personlig tränare till människor som vill få hjälp att komma igång med träningen eller förbättra sin löpning. 

Våren är äntligen här och runt om i landet har löparna börjat ta sig ut i löpspåren. Är du sugen på att komma igång med träningen så tipsar löpexperten Malin Ewerlöf om att göra upp en plan innan du tar dig ut i spåret så att du inte tappar motivationen direkt.

– Det är bra att börja med att planera in flera korta pass på en vecka, hellre tre korta pass på kanske en halvtimme än flera långa. Det ska inte vara dödens jobbigt varje gång, utan bara så att man håller igång, säger Malin Ewerlöf, personlig tränare i löpträning. 

► LÄS MER: Det här händer i din kropp när du slutar träna

Vad är det viktigaste att tänka på när man börjar träna?

– Att få kroppen att vänja sig vid löpträning. Det är hård träning och man kan få träningsvärk och ont och det kan kännas direkt om man inte tränat på länge. Men det är bara att köra på lugnt, säger hon. 

Vad ska man göra om man lätt blir uttråkad i löpspåret?

– Många kör på i samma fart hela tiden, men det blir svårare att hålla motivationen då, så man ska tänka på att variera löpträningen, säger hon. 

Vad ska man tänka på om man ger upp så fort man blir trött?

– Det är mycket det jag jobbar med och man kan fokusera på hur man springer och hur kroppspositionen är. Då fokuserar man inte på hur trött man är. Det är även bra att lära sig att hitta en bättre löpteknik som gör att man känner sig lättare i löparspåret, säger hon.

Vilket är det vanligaste misstaget man gör när man börjar löpträna?

– Att man inte har en ordentlig plan utan bara vill kicka igång något och kör för mycket. Det slutar oftast med att man antingen blir skadad eller tappar motivationen, säger hon. 

► LÄS MER: Håll i gång löpningen i sommar