Fakta navelbråck

Navelbråck innebär att ett område på magens insida nära naveln har försvagats. En så kallad bråcksäck bildas under huden och man får en rund utbuktning på magen.

Navelbråck är oftast medfödda. Det är vanligast hos barn, men ungefär två av hundra vuxna har navelbråck. Hos barn växer navelbråck bort av sig självt för det mesta. Navelbråck hos barn är oftast ungefär två till tre centimeter i diameter, hos vuxna kan de vara mer än dubbelt så stora.

Om man får navelbråck som vuxen kan vävnad från magen, till exempel tarmen, pressas ut i bråcksäcken. Om inte utbuktningen trycks tillbaka kan vävnaden komma i kläm, svullna eller skadas och ett så kallat inklämt bråck kan bildas.

Behandling

Vuxna som har navelbråck kan, om de upplever att bråcket ger besvär, försöka att föra tillbaka utbuktningen mot naveln genom att trycka lätt på den. Om bråcket ger mycket besvär kan man operera det. Vid inklämt bråck opereras man alltid.  

Källa: Vårdguiden 1177

Lori från Houston, USA, har efter sina graviditeter haft svårt att bli av med de extra kilona som satt sig runt magen. Dessutom har hon gjort kejsarsnitt flera gånger, något lett till att hon fått navelbråck – en rund utbuktning på magen, skriver Medical Daily.

►LÄS MER: Tonje, 46, ville ha platt mage – hamnade på skräckklinik

Hon bestämde sig därför för att göra en bukplastik och ta bort det överflödiga fettet runt magen. I december förra året la hon sig under kniven efter att ha sparat ihop tillräckligt mycket pengar. Operationen gick bra och efteråt bar hon bandage runt magen i några veckor. Det var inte förrän hon plockade bort bandaget som hon gjorde den chockerande upptäckten: naveln var borta. Kvar på magen fanns bara ett ärr. 

– Jag skulle vilja veta vad som hände med min navel, slängdes den i soporna? Säger hon till ABC News.

Att förlora en navel vid operation av navelbråck är inte helt ovanligt, men enligt Lori hade ingen av läkarna varnat henne för att det kunde hända. Men ord står mot ord för kirurgen som opererade Lori menar att han hade diskuterat riskerna med henne innan operationen.

►LÄS MER: Emma, 27, bokade ett bröstlyft – fick förstoring

– Det finns alltid en risk och under operationen kunde vi helt enkelt inte rädda naveln, säger han till ABC News. 

Även om kirurgen erbjudit sig att återskapa en navel åt henne, har Lori valt få saken prövad i rätten och nu stämt kirurgen,

– Att de låtsas som ingenting, det är nog det som stör mig mest, säger hon.