Hudexperten: Så utreds biverkningar från en solskyddsprodukt

Marie Lodén, en av Sveriges främsta hudexperter, berättar hur utredningen går till.

Är det rätt produkt i flaskan?

  • Ibland kan innehållet ha bytts ut, exempelvis kan någon i familjen ha använt flaskan som förpackning för diskmedel eller annan vanlig hudkräm.
  • Fabriken kan ha varit dålig på att rensa i fyllningslinjen så att annan produkt fyllts i flaskan.
  • Fabriken kan ha blandat ihop andra saker vid tillverkningen så att det inte är något solfilter tillsatt i krämen.

Är konsumenten känslig och tål inte produkten?

  • Allergisk mot någon ingrediens i krämen? Pröva genom att smörja i armvecket under några dagar. Om huden reagerar så är det något man inte tål i produkten. Hudläkare kan hjälpa till att utreda om det är parfymen, solfiltret, konserveringsmedlet, växtextraktet eller något annat som man inte tål.
  • Kanske applicerade man för lite solkräm och solen var väldigt stark, då kan man ha fått för dåligt skydd.

Produkten innehåller andra ämnen/tillsatser som är olämpliga att ha i krämen.

  • Vissa ämnen kan reagera med huden och solen. Det kanske är en produkt som inte borde finnas? Fråga tillverkaren om man fått in andra liknande rapporter. Kräv svar!
  • Fråga hudläkare och stället som sålde lotionen om de vet mer om saken. Glöm inte att rapportera biverkan till företaget och sjukvården och/eller ansvarig myndighet (i Sverige Läkemedelsverket).

Det som skulle ha varit den brittiska familjens drömsemester blev i stället en mardröm.

Louise Nickles, 28, och som Metro varit i kontakt med via Facebook, berättar att hennes 9-åriga dotter Olivia brändes efter att ha använt solkräm från det australienska varumärket Banana Boat. Nu är hon rädd för att dottern ska få ärr, skriver The Mirror

– Olivia sa att hon verkligen hade ont. På eftermiddagen kom hon ut ur duschen och jag såg att där jag sprejat på solkrämen var det helt rött och det hade runnit ner för hennes ben, säger hon till tidningen.

Hon säger att det ser ut som att dottern fått syra på sig.

– Det var tänkt att solkrämen skulle skydda henne, inte göra så att hon bränner sig.

LÄS MER: "Solskyddsfaktorn lurar dig: Ger oss falsk trygghet"

Sedan de kom hem från semestern i juni har läkare skrivit ut diverse krämer som de hoppas kan hjälpa mot brännskadan. Enligt Louise Nickles hade läkarna aldrig sett något liknande.

– Det är hemskt och om hon får ärr så får hon leva med det resten av sitt liv.

Solkrämen Banana Boat är särskilt tillverkad för barn och har solskyddsfaktor 50. Även flickans 51-åriga morfar ska ha fått utslag på sin nacke efter att ha applicerat krämen där.

LÄS MER: Forskare: solkräm skyddar inte mot cancer

Louise Nickles har lämnat in ett klagomål till företaget och hon har även lagt upp bilder på Olivias skador på deras Facebooksida. På Facebooksidan kan man läsa om flera andra kunder som klagar på deras produkter.

"Min rygg och mina axlar gör fruktansvärt ont. Det stod att det var SPF 50, jag kan knappt förstå hur dålig den här produkten är", skriver en person som bränt sig efter att ha använt produkten.

"Jag använde solkrämen på min 2,5-åriga son. Det såg okej ut i början men efter 5-10 minuter i solen så blev han alldeles röd. Så läskigt", lyder ett annat klagomål. 

Banana Boat har tidigare varit omskrivet i media efter en person drabbats av brännskador. 

Marie Lodén, en av Sveriges främsta hudexperter, har tittat på bilderna på 9-åriga Olivias brännskador och säger att hon inte sett något liknande tidigare.

– Eftersom hennes morfar också råkade ut för problem låter det som att det antingen är tillverkningsfel eller fel på receptet. Rent allmänt ska man rapportera biverkningar till företaget och om de är allvarliga som i det här fallet ska man också rapportera det till en ansvarig myndighet, i Sverige är det Läkemedelsverket, och till sjukvården. 

Metro har sökt Banana Boat men har inte fått någon respons. Solkrämen verkar inte finnas till försäljning i Sverige.