Fakta: Konflikten i Sydsudan

Juli 2011: Sydsudan blir ett självständigt land, efter ett inbördeskrig – Afrikas längsta – som pågick mellan 1983 och 2005. Minst 1,5 miljoner människoliv gick till spillo i kriget.

December 2013: Nytt inbördeskrig bryter ut. Presidenten Salva Kiir ser sig alltmer hotad av sin vicepresident Riek Machar och sparkar hela regeringen. De etniska spänningarna i landet tilltar, då Kiir tillhör folkgruppen dinka medan Machar tillhör nuerna.

Dinka och nuer är de två största folkgrupperna, men därtill finns omkring 60 ytterligare folkgrupper – var och en med sitt specifika språk och där traditionella trosuppfattningar lever sida vid sida med kristendom och islam.

Augusti 2015: Efter att FN har hotat med sanktioner undertecknar president Salva Kiir ett fredsavtal med rebellerna och Riek Machar.

April 2016: Riek Machar återvänder till regeringen och blir återigen vicepresident.

Juli 2016: Strider blossar upp mellan regeringsstyrkor och före detta rebeller lojala med Machar.

Minst 10 000 människor har dödats i konflikten. Enligt International crisis group har så många som 50 000 människor dödats.

1,6 miljoner människor har drivits från sina hem och är flyktingar i sitt eget land. Över 800 000 har flytt till närliggande länder och det finns risk för en svältkatastrof.

Källor: UNHCR med flera

Uppgifterna bygger på ett missförstånd enligt Isabella Lövin (MP).

Sverige anklagas i en rapport för att tillsammans med Tyskland och Storbritannien ha dragit tillbaka poliser från FN-styrkan i Sydsudan, när striderna tidigare i juli blossade upp i huvudstaden Juba mellan regeringsstyrkor och före detta rebeller.

– De här uppgifterna bygger på ett missförstånd. Tre av våra arton poliser har rest hem av hälsoskäl, men femton är kvar. Vi har varit i kontakt med FN och de har beklagat missförståndet, säger Lövin till journalister.

De tyska och brittiska poliserna ska däremot ha dragits tillbaka av säkerhetsskäl, men Sveriges ordinarie insats med 18 poliser kommer att fortsätta.

– Vi kommer inte att minska insatsen så de tre kommer att ersättas, säger Isabella Lövin till TT.