Bakgrund: Detta har hänt

2 oktober: Sex personer grips skäligen misstänkta för våldtäkt på en rullstolsburen kvinna på Gotland. Kvinnan, som är i 30-årsåldern, har anmält att hon blev våldtagen i en bostad i Visby under natten till söndagen. En av dem släpps medan fem blir anhållna.

5 oktober: De anhållna släpps på fri fot. Den misstänkta våldtäkten kopplades snabbt till etnicitet. Det har spridits uppgifter om att de fem männen, som fortfarande är misstänkta för övergreppet, är asylsökande. När de fem släpps efter tre dagar börjar en del personer ta saker i egna händer. En demonstration anordnas utan tillstånd i centrala Visby där ett hundratal personer går från polisstationen till platsen där den misstänkta våldtäkten ska ha ägt rum. Senare under kvällen ska en sten ha kastats mot en ruta på ett asylboende i Slite, nordost om Visby, och samma natt ska några personer ha tagit sig hem till åklagaren i fallet, rapporterar Expressen.

7 oktober: Polisen skickar förstärkning till Gotland till följd av att allvarliga hot har riktats mot de tidigare anhållna samt personer inom rättsväsendet.

9 oktober: Två män misstänkta för hemfridsbrott och förgripelse mot tjänsteman förhörs men släpps därefter.

12 oktober: Åklagaren Mats Wihlborg lämnar våldtäktsutredningen till en annan åklagare. Enligt Wihlborg är anledningen att han "utsatts för ganska allvarliga saker".

14 oktober: Polisens särskilda insats i polisområde Gotland förstärks inför helgen, med personal som "kan det här med allmänna sammankomster".

Några män som har pekats ut som misstänkta våldtäktsmän har angripits och filmats av en man, vars namn är välkänt i högerextrema kretsar. Filmen, som har hamnat på Youtube, har haft en stor betydelse för den främlingsfientliga debatt som växt fram efter händelsen, skriver Hela Gotland,

Källor: Dagens Nyheter, Hela Gotland.

Bakgrunden till manifestationen är den hätska stämning som råder på ön sedan den misstänkta gruppvåldtäkten på en rullstolsburen kvinna blev känd.

Uppslutningen var stor och atmosfären var värmande, säger TT:s fotograf på plats.

Självklart delta

Inga oroligheter bröt ut under manifestationen. Men cirka 100 meter bort stod flera personer från Nordiska motståndsrörelsen och höll upp banderoller, enligt Hela Gotland. Personerna hölls tillbaka av polisen.

Mats Hermansson, domprost på Gotland, deltog i manifestationen, men ställde in det tal som han hade planerat att hålla.

– Jag hade hoppats på en bredare manifestation med alla politiska partier. När det inte blev så tyckte jag att det inte var någon idé att vara med i talarstolen. Men jag var med ändå och har hejat på hela tiden, säger han till TT.

– Det har varit väldigt trevligt, närmast en folkfest. Det var jättefin musik, så folk dansade och det var väldigt bra och tydliga tal.

Agneta Berg bor på Gotland. För henne var det självklart att delta i manifestationen.

– Jag är volontär i ett nätverk kring Garda, där det har varit ett asylboende. Min man är god man åt två ensamkommande barn. Vi har haft en del att göra med asylsökande här. Jag vill att Gotland ska vara välkomnande mot personer som flyr från krig, säger hon till TT.

– Det är ju en reaktion mot att rasister har tagit över efter våldtäkten. Man vill inte att deras agenda ska gälla.

Flera berättelser

Saga Carlgren, vice ordförande i Vänsterpartiet på Gotland, höll ett tal där partiet manifesterar mot sexism och rasism.

– Vi tar tydlig ställning mot mäns våld mot kvinnor och mot rasistiska förklaringsmodeller kring mäns våld mot kvinnor, säger hon till TT.

Flera personer talade där de delade med sig av sina egna berättelser av sexism och rasism. En av dem var en ensamkommande, ung man.

– Han talade om hur han har upplevt situationen här sedan den här händelsen. Hur han och hans kompisar inte vågar åka till Visby eller gå i skolan som vanligt för att de är rädda för att folk ser dem som våldtäktsmän, säger Saga Carlgren.

Hon upplever inte att tryggheten runt manifestationen har påverkats av de personer som hon menar framförde rasistisk propaganda en bit bort.

– Det är absolut en trygg stämning på plats. Det som jag är orolig för är vad de här personerna ska göra när vi skiljs åt här. Vi ska känna oss trygga med att gå hem var och en utan att behöva vara rädda för att drabbas av något på grund av personer som har en annan åsikt.