Mats tips när vi reser kollektivt

Tänk på att du bara är på bussen eller tåget en kort stund. Klarar du inte av tio minuter så är det enklare att flytta på dig själv än att dra igång en diskussion eller gå till attack.

Ett leende och ett vänligt ord löser de flesta köer.

En bra fråga att använda om det uppstår irritation är "hur tänker du nu?", på så vis går du inte till attack men ifrågasätter ett beteende du ogillar.

Träng dig inte till varje pris, de flesta gånger hinner man och får plats ändå. För allas trevnad är det bättre att lyfta luren och säga att man blir sen än att trängas.

Ungdomar får man ha lite överseende med. Vi har alla varit unga! De kommer göra lite misstag och måste få göra dem själva. Blir de helt galna är det klart att vi säger till, men glöm inte att allt jobbigt i kollektivtrafiken inte bara beror på unga människor.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av YouGov under perioden 15-18 januari 2016. Sammanlagt har 1 522 intervjuer genomförts via YouGovs panel med män och kvinnor 18-74 år. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014.

I en undersökning gjord av Yougov, på uppdrag av Metro, uppger svenskarna att de i kollektivtrafiken stör sig på när någon annan pratar högt i mobilen, har fötterna på sätet eller luktar illa på bussen. De förstnämnda går enkelt att ändra, men vad gör man när det handlar om något ytterst personligt så som hygien?

– Det finns inte en chans i världen att man påtalar dålig hygien. Du kan ju inte be en människa på bussen kliva av. Sedan tror jag problemet är att vissa vuxna dränker sig i för mycket parfym, och god etikett är att inte göra det, menar experten Mats Danielsson.

►LÄS MER: Vett och etikett – det här bör du inte göra bland folk

Och övriga störningsmoment, vad kan man göra åt dem?

– Vett och etikett innebär att man vänligt säger ifrån, men de flesta av oss tycker det är jobbigt så det händer inte ofta ändå. Man behöver inte vara en ”Ove” under en kortare resa, då blir man bara en tjurig gubbe och ingen lyssnar på en ändå. Ska man åka längre kan  det räcka långt med en vänlig ton och ett ”skulle du kunna...”. Jag vet att Magdalena Ribbing säger att man ska säga ifrån, men personligen så tror jag att vi ändå inte vill ha den konflikten.

Något som också kan vara ett stort irritationsmoment är när det vankas avstigning. Hur gör man för att vara trevlig där?

– Enklast är att rätta sig i ledet och gå av, behöver någon hjälp så hjälper man självklart. Rusa inte över någon, folk kan verka ha förtvivlat bråttom ibland, säger Mats.

►LÄS MER: Vett och etikett – så ska du reagera om du får en julklapp du inte vill ha

Att resa sig från sätet för någon annan är också viktigt för vissa enligt undersökningen. När det gäller gamla, gravida eller personer med synliga funktionshinder är många snabba på att ge upp sin plats. Men undersökningen visar att inte lika många ger upp sin plats för en vuxen i sällskap av ett litet barn. Mats anser att det inte finns någon uttalad etikettsregel kring vem man reser sig för eller inte, men god ton är att låta de som behöver ta ens plats.

– Det är en balansgång eftersom kollektivtrafik handlar ofta om så korta stunder. Människor med minsta hyfs och stil kommer att erbjuda en plats om de anser att det behövs, tror Mats Danielsson.