Fakta: Petrobrasskandalen

Petrobrasskandalen har vuxit i storlek efterhand den utretts. Den handlar bland annat om en kartell av byggföretag som gjorde hemliga utbetalningar till Petrobras direktörer för att få lukrativa kontrakt.

Härvan har tvingat företagets ledning att avgå, försvagat landets ekonomi, men också skadat president Dilma Rousseff.

Hon var styrelseordförande i oljebolaget under perioden 2003–2010, då bestickningen pågick, men förnekar kännedom om oegentligheterna.

– Om de ville förhöra mig, hade de bara kunnat ringa och jag skulle ha åkt, för jag är inte skyldig någon någonting och fruktar inte någonting, sade den 70-årige Lula efter förhöret.

Lula anser att beslutet att gripa honom i hans hem och ta honom till en polisstation för förhör i den gigantiska korruptionshärvan kring det statliga oljebolaget Petrobras "uttryckte brist på respekt".

– De föredrog att visa makt, arrogans...

Långt förhör

Förutom Lulas hem i Sao Paolo genomsökte polis även kontoren för expresidentens institut, Lula-institutet, liksom familjemedlemmars och kompanjoners hem. Lula fick lämna polisstationen efter tre timmars förhör.

Enligt åklagaren har Lula tagit emot flera förmåner från företag involverade i härvan, och det finns även misstankar om att korruptionspengar bland annat finansierat politiska kampanjer. Anklagelserna mot Lula har kretsat kring en sjönära lyxlägenhet och ett fritidshus. Lula förnekar att han äger lägenheten och all inblandning i korruptionshärvan.

Stor granskning

Lula var president mellan 2003 och 2010 och är den kanske mest omtyckte ledaren i Brasiliens moderna historia. Lula-institutet kallar i ett uttalande gripandet "godtyckligt, olagligt och oförsvarbart".

Åtal har redan väckts mot en rad ledande politiker och affärsmän. Omkring 200 federala poliser har och 30 utredare har besökt tre delstater, genomfört över 30 husundersökningar och tagit 11 personer till förhör.

I torsdags gav Högsta domstolen klartecken för att talmannen i kongressens underhus, Eduardo Cunha, kan åtalas för korruption. Han misstänks ha tagit emot motsvarande 43 miljoner kronor i mutor.