Fakta: Brasiliens politiska kris

Grunden till missnöjet med den tidigare presidenten Dilma Rousseff och hennes regering låg i den ekonomiska inbromsning som började 2012, och som sedan dess utvecklats till en djup ekonomisk kris. Parallellt har en gigantisk korruptionshärva kring det statliga oljebolaget Petrobras rullats upp.

Den riksrättsprocess som i våras inleddes mot Rousseff grundades däremot formellt på anklagelser om att hon dolt budgetunderskott med lån från statliga banker inför valet 2014. Den slutgiltiga domen kom i slutet av augusti och innebar att Rousseff avsattes permanent.

Det innebar att interrimspresidenten Michel Temer, som bildat en ny regering med sitt mittenhögerparti PMDB, får styra landet fram till valet 2018.

Det var med stora ord som åklagarna presenterade sitt åtal mot Lula da Silva under en timmes lång presskonferens i förra veckan. Lula, som ledde Brasilien 2003–2011, pekades ut som "den högste anföraren" i den enorma korruptionshärvan kring det statliga oljebolaget Petrobras.

När domaren Sérgio Moro på måndagen godkände åtalet tonade han dock ner de allvarligaste anklagelserna, som han kallade "tveksamma", och underströk samtidigt att beslutet att inleda en rättegång inte per automatik innebär en fällande dom.

Mutanklagad

De konkreta åtalspunkterna rör bland annat att Lula och hans fru ska ha tagit emot mutor i form av lyxrenoveringar av en strandlägenhet från ett byggföretag som suktat efter lukrativa statliga kontrakt. Den 70-årige expresidenten har nekat till att ens äga bostaden. Han står också, i ett separat fall, anklagad för att ha försökt hindra utredningen av Petrobrashärvan.

Åtalet är en i raden av rättsliga processer kring skandalen, som resulterat i flera fällande domar mot affärsmän och politiker från olika läger.

Kan stängas av

Lula da Silva och hans anhängare anser att rättegången mot honom är nästa steg i en politisk kampanj, efter att hans efterträdare Dilma Rousseff nyligen avsattes permanent från presidentposten i en riksrättsprocess, vilket ändade Arbetarpartiets (PT) över ett decennium långa styre.

Lula är enligt opinionsmätningar en av de ledande kandidaterna inför presidentvalet 2018 och det sargade PT:s kanske sista hopp om att repa sig från sin förtroendekris.

Man han riskerar flera års fängelse om han fälls, och om domen står sig efter en eventuell överklagan. Samtidigt stängs han av från att kandidera till offentliga ämbeten under åtta år.