Moderaterna kräver att regeringen snabbt vidtar åtgärder för att förhindra etableringen av migrantläger som det i Sorgenfri i Malmö, där polisen i går genomförde en avhysning. M vill dels ge kommunerna befogenheter att förbjuda tiggeri på vissa platser, dels ge dem möjlighet att ha egen personal som kan förhindra att lägren etableras.

– Det handlar om att ha en nolltolerans mot att det etableras tältläger, att direkt ta en kontakt med människor som skapar bosättningar och förhindra att det görs, säger partisekreteraren Tomas Tobé.

Moderaterna antog själva nyligen på sin stämma förslaget att ändra ordningslagen i den här riktningen. På frågan var de migranter som bosätter sig i lägren ska ta vägen svarar Tobé att det i första hand är hemländernas ansvar.

– Det finns ju också en del kommuner som arbetar med att hänvisa människor vidare till campingplatser eller till frivilligorganisationer. Det är klart att det här är ingen lösning för de enskilda människorna. Men det handlar också om den grundläggande inställningen, om vi anser att tiggeri ska vara vägen ut ur fattigdom för dessa människor. Det anser inte Moderaterna.