Fakta: Svensk väljaropinion

Svensk Väljaropinion är ett väljarindex som Novus sammanställer för Sveriges Radio Ekot. Indexet presenteras normalt en gång i månaden och är sammanställt på intervjuer genomförda under februari 2016.

Parti Procent Förändring

M 25,3 0,4

L 6,1 0

C 6,7 -0,1

KD 3,5 0

S 24,5 0,1

V 7,4 0,5

MP 5,8 0

SD 17,9 -1,1

FI 2,0 0,1

Källa: SR Ekot/Novus

För Socialdemokraterna är det andra mätningen i rad där partiet ligger under 25 procent. Partiet är nu på samma nivå som under krisperioden med förre partiledaren Håkan Juholt.

– Det har varit ett utmanande år, där vi inte har lyckats att sätta våra frågor i fokus – det vill säga arbetslösheten, få till en bättre skola, men också att göra välfärden bättre för alla, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin till SR Ekot som publicerar Novus sammanvägning.

Skillnaderna mellan det två största partierna är liten. Moderaterna får 25,3 procent och Socialdemokraterna 24,5. Samtidigt är dock Moderaterna inne i en uppåtgående trend, mycket tack vare partiets nya migrationspolitik, menar partisekreterare Tomas Tobé.

– Allt fler ger nu stöd till Moderaterna för att Sverige behöver en tillfällig flyktingpaus. Vi måste få ordning i ekonomin och fler enkla jobb.

På frågan om man nu tar tillbaka väljare som tidigare gått till Sverigedemokraterna, säger Tobé:

– Ja, Moderaterna har tagit tag i invandringsfrågan och jag tror att många också känner att Moderaterna är ett mer regeringsdugligt parti än Sverigedemokraterna.