Fakta: Axplock ur M:s budgetmotion

Tredubblat tak i rut-avdraget, kostar 140 miljoner kronor 2017.

Första jobbet-avdraget, kostar nio miljarder 2017.

Förstärkt nystartsjobb, kostar 630 miljoner 2017.

En timme längre skoldag i lågstadiet, kostar 1,33 miljarder 2017.

Fler poliser och civilanställda, kostar 840 miljoner 2017.

Välfärdsmiljarder, sju miljarder 2017.

Examensbonus för lärare och sjuksköterskor, kostar 500 miljoner 2017.

Höjd reducerad moms från 12 till 13 procent, ger inkomstökning på 3,23 miljarder 2017.

Besparingar i flyktingmottagandet, minskar utgifter med 810 miljoner kronor 2017.

Besparingar i sjukförsäkring och a-kassa, 3,6 miljarder 2017.

M säger nej till regeringens byggsubventioner, arbetsmarknadspolitik, lokala klimatsatsningar och höjda bidrag.

Källa: Moderaterna

Moderaterna var sist ut av oppositionspartierna att presentera sitt alternativ till regeringens budget. Många av förslagen går ut på att göra det billigare att anställa och mer lönsamt att arbeta samtidigt som kraven skruvas åt för dem som har bidrag.

Kommunpengar

Partiet föreslår också ytterligare fyra miljarder kronor i generella bidrag till kommunerna för att klara integrationen, utöver de tre miljarder som presenterades förra veckan. Pengarna kan exempelvis användas till SFI, för att stärka socialtjänsten eller för att ordna bostäder.

– Vi ser ett enormt problem med integrationen, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra.

M stöder regeringens satsning på fler platser inom yrkes- och lärlingsvux, men M-ledaren tycker inte att det är realistiskt att alla nyanlända ska skaffa sig en gymnasieutbildning. För att få fram fler enkla jobb föreslår partiet därför att rut-avdraget tredubblas, från 25 000 till 75 000 kronor.

Partiet vill också göra det ännu billigare för arbetsgivare som anställer nystartsjobbare.

Vill sänka skatter

Det dyraste förslaget i budgetmotionen är det tidigare presenterade första jobbet-avdraget. En inkomstskattesänkning som partiet menar främst gynnar dem med låg inkomst.

Skattesänkningen kostar staten nio miljarder kronor 2017 och 12 miljarder kronor 2018 och åren därefter. Enligt Moderaterna blir effekten för en barnfamilj där föräldrarna är busschaufför och undersköterska cirka 500 kronor mer i månaden. Och det skulle kunna skapa 15 000 jobb, tror partiet.

Tidigare har M presenterat miljardsatsningar på skolan och polisen. Känt är också att M vill skära i bidragssystemen och skärpa kraven på att göra sig anställningsbar, till exempel genom krav på att söka jobb i hela landet och plikt att delta i SFI-undervisning, även för föräldralediga.

– Man ska mötas av mycket höga krav för att göra allt man kan för att bli självförsörjande, säger Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson.

Partiet föreslår också lägre a-kassa och sjukpenning och vill höja fordonsskatten och momsen på mat.