Fakta: Ransomware

Ransomware, på svenska utpressningsprogram, drabbar regelbundet svenska organisationer och privatpersoner.

De innehåller skadlig kod som krypterar informationen i den drabbade utrustningen, vanligen en dator eller mobiltelefon, och begär därefter en lösensumma för att låsa upp informationen igen.

Ett utpressningsprogram ger sig vanligen till känna först efter att den drabbade utrustningen är helt krypterad. Betalningen begärs ofta i bitcoin eller via något annat anonymt betalningssätt.

Viktigaste skyddet mot utpressningsprogram är att se till att ha fungerande säkerhetskopieringsrutiner så att drabbade enheter kan återställas.

Källa: Cert.se

Enligt säkerhetsföretaget Palo Alto Networks underrättelsechef Ryan Olson är utpressningsprogrammet Keranger den första fungerande ransomewareattacken riktad särskilt mot Appleprodukter.

– Det här är den första som verkligen fungerar, krypterar dina filer och kräver en lösesumma, säger han till Reuters.

Mac-användarnas datorer infekterades när de lurats att ladda ner en infekterad version av bittorentapplikationen Transmission.

En representant för Apple sade att företaget under helgen har vidtagit åtgärder för att förhindra att fler drabbas genom att återkalla det digitala certifikat som möjliggjorde installationen av trojanen.

Den som misstänker att datorn blivit smittad uppmanas av Transmission att uppdatera en ny version av applikationen som finns tillgänglig på hemsidan.

Palo Alto Networks skriver på sin blogg att Keranger är programmerad för att ligga vilande i tre dagar innan den kopplar upp mot en server och krypterar filer och begär en lösesumma för att ge användaren en krypteringsnyckel.