Fakta: Flera utredningar

Det pågår ett tiotal utredningar kring kirurgen Paolo Macchiarinis verksamhet i Sverige.

I förra veckan presenterade utredaren Kjell Asplund, professor emeritus och före detta generaldirektör för Socialstyrelsen, en utredning av Macchiarinis kliniska verksamhet vid Karolinska universitetssjukhuset. Denna utredning visade att sjukhuset brustit i ansvar på ett flertal allvarliga punkter.

Under måndagen presenteras en utredning av Karolinska institutets agerande. Denna utredning leds av Sten Heckscher, före detta ordförande för Högsta förvaltningsdomstolen. I februari avgick institutets dåvarande rektor, Anders Hamsten, till följd av turerna kring Paolo Macchiarini.

På måndagen sparkades också Harriet Wallberg som universitetskansler. Hon var rektor för Karolinska institutet (KI) när Paolo Macchiarini anställdes som gästprofessor.

Dessutom byts delar av KI:s styrelse ut – och ansvarig minister säger att Lars Leijonborg hade fått sparken om han inte avgått självmant som ordförande.

Karolinska institutets hantering av Macchiarini-fallet uppmärksammas runt om i världen, och nyckelordet i internationella medier är Nobel. Ansedda BBC toppade med fallet i flera timmar på sin webbsida.

Brittiska Independent rapporterar om att Harriet Wallberg och Anders Hamsten uppmanats lämna Nobelförsamlingen. Amerikanska Newsweek illustrerar sin nyhetstext med en bild där kungen och drottning samtalar med bland andra Anders Hamsten. Tidskriften Science konstaterar att ytterligare en "svidande rapport får framstående huvuden att rulla i Macchiarini-skandalen".

Nyhetsbyråerna Reuters och AFP rapporterar om affären som också uppmärksammas på nytt i Norge och Finland, och av den spanska nyhetsbyrån EFE.

Även tyska Deutschlandfunk, public service-radion, rapporterar stort om Sten Heckschers utredning och om KI-ledningens ansvar, och frågar sig också vad skandalen kan få för betydelse för framtiden.