Fakta: Flera utredningar

Det pågår ett tiotal utredningar kring kirurgen Paolo Macchiarinis verksamhet i Sverige.

I förra veckan presenterade utredaren Kjell Asplund, professor emeritus och före detta generaldirektör för Socialstyrelsen, en utredning av Macchiarinis kliniska verksamhet vid Karolinska universitetssjukhuset. Denna utredning visade att sjukhuset brustit i ansvar på ett flertal allvarliga punkter.

Under måndagen presenteras en utredning av Karolinska institutets agerande. Denna utredning leds av Sten Heckscher, före detta ordförande för Högsta förvaltningsdomstolen. I februari avgick institutets dåvarande rektor, Anders Hamsten, till följd av turerna kring Paolo Macchiarini.

På måndagen sparkades också Harriet Wallberg som universitetskansler. Hon var rektor för Karolinska institutet (KI) när Paolo Macchiarini anställdes som gästprofessor.

Dessutom byts delar av KI:s styrelse ut – och ansvarig minister säger att Lars Leijonborg hade fått sparken om han inte avgått självmant som ordförande.

– Det är ingen tvekan att det här kommer att uppmärksammas av internationella studenter och vara en utmaning för Karolinska, säger Baty i telefon till TT.

Han arbetar från Storbritannien som redaktör för Times Higher Education World University Rankings (THE). Sedan 2004 gör man årligen en topplista över världens mest framstående universitet.

På den senaste var just Karolinska institutet rankat 28:a och därmed ett av de allra främsta i hela Europa.

Väldigt olyckligt

– Det här fallet har följts över hela världen och är chockerande och väldigt olyckligt. Ett av huvudskälen till att Karolinska rankats så högt har varit just kvalitén på deras vetenskapliga publikationer. Det är välkänt för just sin forskning, särskilt inom just medicin, säger Baty.

TT: Vad får sådana här skandaler för betydelse för framtida rankning?

– I vårt jobb gör vi bland annat en undersökning om olika universitets anseenden. Teoretiskt sett svarar de tillfrågade kring hur framstående universiteten varit inom olika områden och omdömen ges utifrån vetenskapliga publikationer, inte tidningsrubriker. Men självklart har en sådan här skandal potentialen att skaka om enskilda personers förtroende för forskning från ett specifikt universitet.

Besvärliga rubriker

Men de som framförallt kan påverkas, menar Pilh Baty är de som i sin tur är tänkta att använda Times Higher Education ranking, det vill säga internationella forskare och gäststudenter som funderar på var de vill verka i framtiden.

– De tittar inte bara på rankning utan följer även sociala medier och granskar olika universitet. Jag kan bara spekulera, men om de gör sin research och googlar Karolinska så kommer det vara många besvärliga rubriker, säger Baty.

Om ett par veckor kommer årets rankningslista att publiceras. Phil Baty kan av naturliga skäl inte avslöja något om Sveriges eller KI:s placeringar. Han påpekar dock att den kommer att vara "väldigt intressant för svensk del".