Fakta: Två dog

2010: Kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini anställs som gästprofessor på Karolinska Institutet (KI). Samtidigt anställs han på deltid som överläkare på Karolinska universitetssjukhuset (KS).

2011–2012: Macchiarini utför tre operationer med konstgjorda luftstrupar på KS. Två av patienterna är nu döda. En lever, men vårdas på sjukhus i USA.

2013: KS stoppar alla fortsatta operationer med syntetiska luftstrupar.

2014: Tre olika anmälningar där Macchiarini anklagas för forskningsfusk lämnas in, en av en belgisk forskare och två av fyra läkare vid KS.

2015: Varken KI:s etiska råd eller dåvarande rektor anser att Macchiarini har gjort sig skyldig till forskningsfusk. Dock avslutas hans gästprofessur och han får en tidsbegränsad anställning som forskare.

2016: SVT sänder dokumentärserien "Experimenten" där Macchiarinis forskning ifrågasätts. Flera på nyckelposter inom KI lämnar sina uppdrag: Urban Lendahl, sekreterare i KI:s Nobelkommitté, rektor Anders Hamsten, forskningsdekan Hans-Gustaf Ljunggren, rektorsrådet Jan Carlstedt-Duke. KI avskedar Paolo Macchiarini.

– Misstankarna gäller brott i samband med operationer varav tre gäller operationer av syntetiska luftstrupar medan den fjärde gäller en helt annan operation som utfördes på Huddinge sjukhus, säger Jennie Nordin vid Västerorts åklagarkammare, till TT.

Paolo Macchiarini utförde de tre operationerna på Karolinska universitetssjukhuset då patienternas luftstrupar byttes ut mot syntetiska. Två av patienterna dog, medan den tredje, som numera vårdas i USA, skadades svårt.

TT: Kan fler än Paolo Macchiarini komma att delges misstanke om brott?

– Ja, det kan jag inte utesluta, men det är för tidigt att säga. Det är en mycket komplicerad utredning och nu ser vi över hela händelseförloppet för att skapa oss en bild av vad som skett och hur dessa operationer möjliggjorts, säger Jennie Nordin.

Utöver dessa operationer är Paolo Macchiarini alltså även misstänkt för grovt vållande av kroppsskada vid en fjärde operation. Men vad det var som opererades vid detta tillfälle vill åklagaren inte säga, med hänvisning till förundersökningssekretess.

– Men det handlade inte om syntetiska luftstrupar, så mycket kan jag säga, säger Jennie Nordin.

Paolo Macchiarinis advokat, Björn Hurtig, vill inte kommentera misstankarna.