Fakta: Macchiarini-affären i korthet

2010: Kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini anställs som gästprofessor på Karolinska Institutet (KI). Samtidigt anställs han på deltid som överläkare på Karolinska universitetssjukhuset (KS).

2011–2012: Macchiarini utför tre operationer med konstgjorda luftstrupar på KS. Två av patienterna är nu döda. En lever, men vårdas på sjukhus i USA.

2013: KS stoppar alla fortsatta operationer med syntetiska luftstrupar.

2014: Tre olika anmälningar där Macchiarini anklagas för forskningsfusk lämnas in, en av en belgisk forskare och två av fyra läkare vid KS.

2015: Varken KI:s etiska råd eller dåvarande rektor anser att Macchiarini har gjort sig skyldig till forskningsfusk. Dock avslutas hans gästprofessur och han får en tidsbegränsad anställning som forskare.

2016: SVT sänder dokumentärserien "Experimenten" där Macchiarninis forskning ifrågasätts. Flera på nyckelposter inom KI lämnar sina uppdrag: Urban Lendahl, sekreterare i KI:s Nobelkommitté, rektor Anders Hamsten, forskningsdekan Hans-Gustaf Ljunggren, rektorsrådet Jan Carlstedt-Duke. KI avskedar Paolo Macchiarini.

Den här gången handlar det om en artikel i tidskriften Respiration, där Macchiarini är en av författarna. Artikeln handlar om en svårt sjuk patient på Karolinska sjukhuset som inte svarade på vanlig behandling med konstgjord lunga, så kallad ecmo. Artikelförfattarna provade då en annan behandling för att förbättra patientens andning.

– Det vi har reagerat på är man inte hade etikgodkännande innan man startade behandlingen. Det finns även några till tveksamheter, säger Henrik Grönberg, prorektor vid KI.

– Nästa vecka kommer vi att skriva till alla de 26 författarna och be dem svara på de frågor vi har. När vi har fått deras svar kommer vi att fatta beslut om vi ska skicka detta till extern granskning.

– Det är alldeles för tidigt att i dag säga om det förekommit fusk.

Paolo Macchiarini fick lämna KI på grund av sin kontroversiella forskning kring kostgjorda luftstrupar, som kostat flera människor livet. Han ska också ha lämnat oriktiga uppgifter i de cv han lämnat in till institutet samt visat "oaktsamhet i forskning".