Fakta: Så solosemestrar du bäst

Per J Andersson tips till den som vill resa solo.

Bo på hostel eller pensionat: På hotell stänger man lätt in sig på rummet medan ett hostel eller pensionat ofta har ett gemensamt kök eller en kaffemaskin där det är lätt att umgås.

Öluffa i Grekland: Där behöver man fortfarande inte boka allting i förväg och det är enkelt att ta sig från ö till ö.

Tågluffa i Europa eller Asien: När man reser med tåg faller det sig naturligt att prata med medpassagerarna och det är därför stor chans att man träffar någon att fördriva tiden med.

Källa: Per J Andersson

– Man får bjuda in till att resan kanske inte bara går på räls utan att det blir en resa med möjligheter, äventyr och spänning, säger Per J Andersson, redaktör på resetidningen Vagabond, om att resa ensam.

En majoritet av svenskarna, 7 av 10, har enligt Skyscanner redan testat på att semestra ensamma och av dem som inte prövat är 68 procent positiva till att ge det ett försök.

– Det finns många fördelar. På ett sätt utsätter man sig mer för omvärlden. Det händer mer saker när man reser själv och som ung är det ofta det man vill ha. Man vill inte att allt bara ska gå i ett hjulspår och att allting ska hända precis som det stått i en resekatalog, säger Per J Andersson till TT.

Som solosemestrare är det enligt honom lättare att få kontakt både med andra resenärer och med lokalbefolkningen. Men han varnar för vissa typer av resemål. Att åka utan sällskap till en badort vid Medelhavet kan bli trist.

– Att sitta själv vid ett kafébord i Paris eller Rom är psykologiskt inga problem. Det är som gjort för att sitta själv. Men att sitta på en mysig restaurang på en charterort kan kännas tragiskt, säger han.