Fakta: Jo Cox

Jo Cox blev 41 år..

2015 valdes hon in i parlamentet för Labour. Hon representerade valkretsen Batley and Spen i norra England.

Jo Cox arbetade tidigare för bland annat rättighetsorganisationen Oxfam med flera internationella uppdrag.

Hon var gift med Brendan Cox, tidigare rådgivare åt den förre premiärministern Gordon Brown, och var mor till två minderåriga barn.

Källor: AFP, BBC och The Guardian

I sin första intervju efter mordet på hustrun berättar Brendan Cox att Jo var rädd för den "förgrovning" som skett av debatten inför folkomröstningen om landets EU-medlemskap, och han säger att det nu handlar för honom att stödja deras barn för "att något gott ska kunna komma ut av detta".

Jo Cox, som var ledamot i underhuset för valkretsen Batley and Splen, knivskars och sköts till döds av en ensam gärningsman i Yorkshire i torsdags, en vecka före folkomröstningen. En misstänkt greps och ställdes inför skranket i början av veckan. Allt mannen sade var "Mitt namn är död åt förrädare, frihet för Storbritannien".

Chockade landet

Mordet på parlamentsledamoten chockade britterna och medförde att såväl lämna- som stanna-sidan omedelbart avbröt valkampanjerna. De återupptogs i måndags och då noterades även uppgång i opinionen för stanna-sidan, som Jo Cox förespråkade. Politiker talade om "Jo Cox-effekten" som kan komma att påverka torsdagens resultat.

Brendan Cox säger att hans bortgångna hustru, som var en passionerad förkämpe för mänskliga rättigheter, internationell utvecklingshjälp och stöd till flyktingar såväl i parlamentet som under hennes tidigare arbete i rättighetsorganisationen Oxfam, "dog för sina åsikters skull".

– Hon var en politiker och hade väldigt starka åsikter och jag tror att hon dödades på grund av dem och att hon i döden lika mycket som hon gjorde i livet vill att (andra) ska stå upp för dem.

Slåss för hennes arv

Brendan Cox säger vill inte att människor ska tillskriva hustrun åsikter som hon inte hade.

– Men jag vill fortsätta att slåss för hennes arv, för politiken och för hennes åsikter, säger han.

Parets minderåriga barn, två och fem år gamla, är nu fokus för Brendan Cox. Han berättar att stödet från allmänheten har varit betydelsefullt för dem.

– De förstår att deras sorg inte är onormal. De känner den mer akut, mer smärtsamt och mer personligt, men eftersom de förstår att deras mor var någon som var älskad av många människor förstår de också att det är okej att vara upprörd, gråta och vara ledsen, säger han i intervjun med BBC:s politiska redaktör Laura Kuenssberg.