Tidslinje: Arbogaärendet

Augusti 2015: Den 41-åriga kvinnans make hittas död i Hjälmaren utanför Arboga. Polisen inledde ingen förundersökning om brott.

Sommaren 2016: Kvinnan utreds för sexuellt utnyttjande av flera tonårspojkar, men utredningen läggs ner.

3 augusti: Kvinnans far hittas död och kvinnans mor skadad i en sommarstuga. Inledningsvis misstänks mamman för mordet, men efter några dagar klassas hon i stället som brottsoffer.

16 augusti: 41-åringen grips på Arlanda då hon försöker lämna landet. Även hennes 18-årige sambo grips. Båda anhålls misstänkta för mord och mordförsök på kvinnans föräldrar.

19 augusti: Kvinnan och hennes sambo släpps fria efter beslut av åklagaren.

29 augusti: Åklagare inleder en förundersökning om mord och försök till grovt bedrägeri med anledning av den 41-åriga kvinnans makes död 2015.

30 augusti: 41-åringen och 18-åringen grips i Trondheim. Både svensk och norsk polis deltar i insatsen.

31 augusti: Åklagaren bekräftar att misstankegraden mot paret har höjts. Nu är de på sannolika skäl misstänkta för mordet på kvinnans pappa och mordförsöket på hennes mamma. Paret förhörs i Sverige och förs till Västerås där mer omfattande förhör ska genomföras.

2 september: De två misstänkta begärs häktade, på sannolika skäl misstänkta för mord och försök till mord.

21 oktober: Kvinnan och mannen ska genomgå en större psykiatrisk undersökning då experter vid en mindre omfattande undersökning funnit att de "kan lida av en allvarlig psykisk störning".

Maken till den 41-åriga kvinna som misstänks för mordet på sin far drunknade sommaren 2015. Efter en begäran från åklagare har tingsrätten nu beslutat att öppna mannens grav.

– Vi har varit i kontakt med rättsläkare som har gjort bedömningen att man kan få fram mer information från kroppen än vad vi har i dag, säger Jessica Wenna, en av de två åklagare som leder utredningarna av drunkningen och mordet i sommarstugan, till TT.

Undersöka kroppen

Den 41-åriga kvinnan och en 18-årig man är misstänkta för att ha mördat kvinnans far och för att samtidigt ha försökt mörda hennes mor i en stuga vid Hjälmaren i augusti i år. Kvinnans tidigare make drunknade i sjön vid stugan 2015 och polis misstänker att han kan ha blivit mördad.

– Att undersöka kroppen är en åtgärd vi vidtar för att undersöka om det ligger något brott bakom drunkningen, säger Jessica Wenna.

En rättsmedicinsk undersökning genomfördes i samband med att kroppen hittades i sjön vid sommarstugan. Trots att mannen var simkunnig och att kroppen hittades på grunt vatten avskrev polisen då ärendet som en olycka.

Mannens död skulle dock snart komma i annan dager. Före drunkningen tecknade den mordmisstänkta 41-åringen en livförsäkring på mannen med sig själv som förmånstagare. Försäkringsbolaget If genomförde egna undersökningar och förmådde åklagare att inleda en ny förundersökning.

Tecken på yttre våld

– Det kan vara så att man nu vet mer om omständigheterna vilket gör att man kanske kan göra riktade undersökningar. Det är i så fall i blödningar i underhudsvävnaden som skulle kunna vara tecken på yttre våld, säger Petra Almqvist, rättsläkare vid Rättmedicinalverket.

Det har också framkommit att den drunknade mannen ska ha misstänkt sin hustru för att ha försökt förgifta honom.

– Vissa ämnen kan finnas kvar i håret, det har man säkert inte undersökt vid den första rättsmedicinska undersökningen, säger Petra Almqvist.

Att genomföra en andra rättsmedicinsk undersökning är en ovanlig åtgärd, enligt rättsläkaren.

– Jag känner inte till något liknande fall, säger hon.