Fakta: Mötet i Davos

Världsekonomiskt forum (WEF) pågår den 20-23 januari i Davos i Schweiz. Temat i år är "den fjärde industriella revolutionen". Även flyktingfrågan står i fokus.

Årets möte är det 46:e i ordningen och samlar över 2 500 deltagare, bland annat stats- och regeringschefer, näringslivstoppar och kulturpersonligheter. Davos-mötet är mytomspunnet, och har beskrivits som ett stort cocktailparty för rika och intellektuella.

Bland deltagarna märks USA:s vicepresident Joe Biden, Tysklands president Joachim Gauck, Irans utrikesminister Hassan Rouhani, Kanadas premiärminister Justin Trudeau, statsminister Stefan Löfven, Facebooks vd Sheryl Sandberg, IMF-chefen Christine Lagarde, Norges premiärminister Erna Solberg och GM-chefen Mary Barra.

Även en rad kulturpersonligheter deltar: Musikerna Bono och Peter Gabriel, författaren John Green, skådespelaren och regissören Kevin Spacey, skådespelaren och producenten Leonardo DICaprio samt konstnären Olafur Eliasson.

Källa: weforum.org

Oljeprisets fall och vart Kina egentligen är på väg bidrar också till diskussionerna i Davos, som ligger inbäddat i snö i ett slags jättelikt Almedalen i Alperna, med skillnaden att de flesta av samtalen här är slutna och förs i ett konferenscentrum.

Men statsminister Stefan Löfven hävdar att han vinner gehör för sina tankar om en global överenskommelse mellan löntagare, arbete och kapital.

Nätrevolution

– Det finns ett momentum, det är allt fler som ser att det inte finns någon poäng i att göra människor fattigare, utan ser en poäng i att ge människor hopp, säger Löfven, efter ett stängt seminarium med bland andra vd:n för livsmedelsjätten Unilever som en av huvudtalarna.

Ett av huvudämnena för forumet i år är den fjärde industriella revolutionen, en omvandling driven av näthandel och giganter som Google, Facebook och Alibaba, som har sina toppnamn på plats. Den osäkerhet som nya tjänster skapar kan leda till oro och pressade villkor.

Oetiskt begränsa invandring

Migration är ett annat huvudämne. Internationella valutafonden varnar i en ny rapport för att integrationen av de många asylsökande som kommit till Europa hänger på hur snabbt mottagarländerna kan bidra till att de får jobb.

Tysklands president Joachim Gauck, som liksom förbundskansler Angela Merkel gjort klart att han inte vill stänga landets gränser, säger i ett framträdande här att det inte är oetiskt att ha begränsningar för antal flyktingar.

– Om demokratiska krafter är ovilliga att prata om gränser så lämnar de fältet öppet för populister och främlingsfientliga, säger Gauck, enligt nyhetsbyrån AFP.

På ett öppet möte diskuterar bland andra Löfven, Tysklands vice förbundskansler Sigmar Gabriel och den amerikanske yoghurtföretagaren Hamdi Ulukaya sätt att integrera människor jobbvägen med företrädare för det internationella migrationsorganet IOM. Ulukaya, som är kurd med ursprung i Turkiet, har en stiftelse som ska främja goda exempel.