Fakta: Fler aktiviteter för nedvarvning

Exempel på andra konstnärliga och avslappnande aktivteter:

Läsa böcker

Spela instrument eller sjunga, till exempel i kör

Spela teater

Lägga pussel

Sticka eller virka

Fotografera

Källa: Töres Theorell på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet

Fakta: Så stimuleras hjärnan

Hos högerhänta personer står höger hjärnhalva för integrering, konstnärlighet och mer övergripande tolkningar medan vänster hjärnhalva styr struktur, förnuft och kognitiv skicklighet. Hos vänsterhänta är det tvärtom.

Förenklat kan man säga att hjärnhalvan som sköter struktur och förnuft ofta jobbar mer intensivt i dag och därför går på högvarv. Aktiviteter som till exempel färgläggning aktiverar den andra hjärnhalvan och skapar balans.

Källa: Töres Theorell på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet

Art therapy, som målarböcker för vuxna också kallas, var inte bara en fluga. Enligt Birgitta Torsten Dahl, produktchef på Akademibokhandeln, tog försäljningen fart under förra sommaren och har sedan dess vuxit, liksom utbudet.

– Det är ett enormt intresse över huvud taget för kropp och välbefinnande, att finna balans i livet med avkoppling och arbete. Jag tror det är därför trenden har blivit så stor och den är inte på väg att mattas av, säger hon.

Töres Theorell, professor emeritus, nu verksam på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, konstaterar att samhället är mer intensivt och arbetstimmarna packade med mer information och struktur än tidigare.

– Vi är byggda för att ha högt varv ibland, men då ska det interfolieras med perioder av avslappning och återhämtning. Under återhämtningsperioderna bygger man upp skadade celler och bygger nya, säger han.

Aktiviteter som denna kan även gynna kreativiteten eftersom man inte fokuserar på det man gör vanligtvis utan låter tankarna flöda fritt, anser Töres Theorell.