Den sydafrikanska organisationen Gift of the Givers säger sig vara "100 procent säker" på att den har etablerat kontakt med den al-Qaida-grupp som håller svensken och hans sydafrikanske vän Stephen McGowan gisslan.

"Min medarbetare är på marken i Mali" (för att ta emot filmen), skriver Imtiaz Sooliman, ordförande i den sydafrikanska hjälporganisationen Gift of the Givers, till TT.

Organisationen har ställt kontrollfrågor via mellanhänder och anser sig ha nått fram till de faktiska kidnapparna.

– Vi dubbelkollade en rad fakta och allt stämde. De har inte ljugit om någonting, sade Imtiaz Sooliman till TT i går.

Genombrottet kom efter fyra månaders sökande, på uppdrag av gisslans familjer. Organisationens medarbetare ska ha rest hundratals mil, träffat bland andra lokala och religiösa ledare, och till slut fått kontakt.

Det är dock fortfarande oklart vad kidnapparna kräver och vad filmen ska innehålla. Gift of the Givers har inte bestämt på förhand om filmen ska offentliggöras.

"Det kan vi inte göra förrän vi vet har sett den och vet vad som sägs på den", skriver Imtiaz Sooliman.

Organisationen hoppas nu kunna fungera som medlare eller förbindelselänk i en medling.

Svenska myndigheter har varit tystlåtna om kidnappningen, men andra källor har berättat att det i stort sett har varit okänt vad kidnapparna vill eller hur de ens kan kontaktas i den oroliga regionen.

Gustafsson och McGowan är såvitt känt de enda västerlänningar som fortfarande hålls gisslan i regionen. De tillfångatogs i Timbuktu i norra Mali när de var på semester.