Vad är ALS?

ALS är en nervsjukdom som kännetecknas av att nervcellerna som styr skelettmusklerna dör. Musklerna förtvinar.

Den drabbade får förr eller senare andningssvikt och dör. Ofta inom två till fyra år efter insjuknandet, vissa lever dock betydligt längre.

Drygt 200 personer insjuknar varje år i ALS. Symptomen varierar, vanligt är att svagheten börjar i en fot eller en hand. Sedan sprider sig förlamningen.

ALS är en obotlig sjukdom, men det finns läkemedel som kan bromsa sjukdomsutvecklingen.

Källa: Vårdguiden

”My name is Malin. Your name is ALS. You are killing me slowly and I hate you”, står det på skyltarna som Enköpingsbon Malin Jonsson, 36 år, visar upp.

Hon har sjukdomen ALS, en sjukdom som är obotlig och dödlig. Tillsammans med sina bröder och några vänner har hon lagt upp videon på Youtube, ett rop på hjälp.

– Filmen gjorde vi för att dels uppmärksamma ALS, men också för att hjälpa vår älskade syster att eventuellt hitta någonting som kan hjälpa henne i fighten mot sjukdomen, säger hennes bror Jesper Eriksson.

För ett år sedan förlorade Malin Jonsson talet. Men det var först i vintras som hon fick det definitiva beskedet: att hon har ALS.

ALS är en nervsjukdom som förlamar den insjuknade. Förr eller senare leder det till andningssvikt och den drabbade avlider.

”I hate you!!! Help!!!”, avlutar Malin sitt budskap i videon.

– Filmen har fått en ganska så mycket delningar under tiden den har varit ute och det känns bra. Det var ju det som var syftet med filmen. Att nå ut och eventuellt kanske det finns någon där ute världen som har någonting som kan hjälpa min älskade syster, säger brodern Jesper Eriksson.