Fakta: Dödande polisskott senaste åren

Under 2000-talet har i snitt en person om året skjutits ihjäl av polisen, men de senaste åren har antalet ökat. Förra året noterades två fall, 2014 inträffade tre dödsskjutningar och 2012 var det fyra personer som sköts ihjäl av polis. Här är de senaste fallen:

Maj 2016: En man i 40-årsåldern som misstänktes för två mordförsök sköts ihjäl av polisen när han skulle gripas i Uppsala. En polis knivskars i axeln i samband med insatsen.

Oktober 2015, Trollhättan: En 21-årig svärdbeväpnad man går in på en skola och hugger ner flera personer. 21-åringen dör när polisen skjuter honom i bröstkorgen.

Januari 2015, Gällstad, Ulricehamn: En man i 35-årsåldern fortsätter en knivattack på en kvinna trots att polis anlänt. Pepparsprej och batongslag hjälper inte. Mannen skjuts i buken. Han dör på sjukhus.

Juni 2014, Alafors, Ale: Efter larm om skottlossning angrips polis av två män med tillhyggen. Efter flera varningsskott skjuts en yxbeväpnad 41-åring och dör.

April 2014, Uppsala: En 34-årig man, misstänkt för kvinnomisshandel, släpps ur arresten, åker till släktingar och hotar dem. När polis kommer rusar han mot dem med två höjda knivar. Efter ett varningskott skjuts mannen i benet, går ner på knä och ska sprayas med pepparspray men hoppar upp med höjd kniv. Han skjuts då i huvudet.

Mars 2014, Partille: En 65-årig kniv- och spjutbeväpnad man ska gripas i sin lägenhet. Där går han till attack mot poliserna och skjuts.

November 2013, Hagfors: En man på ett flyktingboende uppträder aggressivt och slår en annan man i huvudet. När polis anländer springer han mot dem med höjd kniv. Två skott avlossas och mannen dör.

Juli 2013, Varberg: En psykiskt sjuk 24-årig har knivdödat en äldre kvinna och skadat två. Han påträffas av polis, vägrar släppa kniven och går mot polismännen. Den närmast stående avlossar flera skott. Mannen dör på sjukhus.

Maj 2013, Husby, Stockholm: En 69-årig knivbeväpnad man uppfattas som ett hot mot hustrun. Piketpolis går in i parets lägenhet. De använder pepparspray, distraktionsgranater och skjuter i golvet för att mannen ska släppa kniven. När han rör sig mot poliserna skjuts han från några meters håll i huvudet.

Januari 2013, Södertälje: Vid ett rån riktar en av rånarna ett automatvapen — som senare visar sig vara falskt — mot polis som då skjuter. Mannen träffas i huvudet och avlider på sjukhus.

Källa: Polisen

– Mannen har avlidit och anhöriga är underrättade, säger polisens presstalesperson Towe Hägg till TT.

Mannen var enligt polisen född 1988.

Det första larmet kom när en person ringde polisen om att en man beväpnad med pistol setts i Bagarmossens centrum.

– Den mannen avvek i en bil som en polispatrull får syn på och stoppar på Sockenvägen. Föraren kliver ur och skjuter mot patrullen, som besvarar elden. Gärningsmannen är skjuten, säger Mikael Pettersson vid Stockholmspolisen till TT.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska han ha träffats i huvudet.

Pettersson säger att han inte vet hur många skott totalt som mannen och poliserna avlossade.

– Man har hittat fyra skotthål i vindrutan på polisbilen, säger Pettersson.

– Inga poliser är fysiskt skadade och brottet rubriceras som försök till mord, fortsätter han.

Mannens bil har tagits i beslag.

Polisen fick in första larmet klockan 19.11.