– Frankrike... kommer att vara skoningslöst mot barbarerna i Islamiska staten, säger Frankrikes president François Hollande i direktsänt tv-tal, morgonen efter terrordåden som dödade minst 128 människor.

Uttalandet kommer samtidigt ett tjugotal länder samlades i Wien, i ett nytt försök att finna en lösning på kriget i Syrien.

– Ett av syftena med mötet i Wien är att undersöka hur vi konkret kan stärka den internationella kampen mot IS, säger den franske utrikesministern Laurent Fabius.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini säger att dåden gett mötet i Wien "en ny mening", medan USA:s utrikesminister John Kerry lovar att slå tillbaka mot de skyldiga.

– Tragedin i Paris kräver att vi alla går samman i kampen mot extremism, säger Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev.

"Står enade"

Ledare världen över fördömer attackerna, som krävt minst 128 människoliv, och uttrycker sitt djupa medlidande med Frankrike.

– En attack mot hela mänskligheten, säger USA:s president Barack Obama.

– Tyskland står enade med Frankrike för att försvara europeiska värderingar, säger förbundskansler Angela Merkel, som sammankallat regeringen för möte under dagen.

Syriens president Bashar al-Assad fördömer också dåden, men säger att Frankrikes stöd till rebellgrupper i det syriska inbördeskriget "bidragit till att sprida terrorism".

– Vad Frankrike har fått lida i form av barbarisk terror är densamma som det syriska folket har fått utstå i över fem år, säger han i statliga medier och libanesisk tv.

Flyg kan ställas in

Storbritanniens premiärminister säger att han ska hålla i ett krissamtal efter vad han kallar det "sjukliga" dådet i Paris. Saudiarabiens utrikesminister kallar attacken avskyvärd och ett övergrepp på alla religioner.

På många platser i världen skärps säkerheten avsevärt. Italien meddelar att gränskontrollerna stärkts efter attackerna och Belgien avråder medborgare från icke nödvändiga resor till Paris. Ryssland uppges överväga att införa restriktioner av flygningar mellan Paris och Moskva.

I de amerikanska städerna Washington och New York har tungt beväpnad polis placerats ut på allmänna platser som säkerhetsåtgärd. I Filipinerna som nästa vecka är värd för APEC-mötet höjs säkerheten ytterligare.

Frankrike kommer dock under inga omständigheter att ställa in klimatmötet som börjar i Paris om två veckor, uppger diplomatkällor.