– Vi vet att det har flugit in ganska mycket löss. Nu avgör värmen hur mycket de hinner föröka sig.

Växtskyddsexpert Gunilla Berg om de ovanligt många bladlössen. Med bladlössen ökar risken för virusangrepp på höstgrödorna.

Fakta: Rödsotvirus

Odlingssäsongen 2014–2015 drabbades höstsäden i Sverige av ovanligt stora angrepp av rödsotvirus. Orsaken var en ovanligt varm höst med mycket bladlöss.

De värsta skadorna uppstod i höstkorn och därefter höstvete.

Tidig sådd ger större angrepp.

Rödsotvirus kan bara överföras från bladlöss.

Källa: Jordbruksverket

– Bladlössen i sig gör ingenting, men de kan ha virus med sig och då blir det bekymmer, säger växtskyddsexpert Gunilla Berg till TT.

Hon arbetar på Jordbruksverkets växtskyddscentral i Alnarp i Skåne och där kontrolleras lusläget genom utplacering av sugfällor. Både i Alnarp och på växtskyddscentralerna utanför Kalmar och Linköping noterades förra veckan en bladlustopp.

Man räknar med att mellan en och tio procent av bladlössen bär med sig virus, framför allt rödsotvirus. Om vädret är gynnsamt förökar sig bladlössen på fälten och virusrisken ökar.

2014 var hösten också varm och då orsakade virusangreppen på höstsäden ett intäktstapp för lantbruket på uppskattningsvis 30 miljoner kronor följande år. Ett allvarligt virusangrepp kan minska skörden med 70 till 100 procent, skriver lantbrukstidningen ATL.

– Vi vet att det har flugit in ganska mycket löss. Nu avgör värmen hur mycket de hinner föröka sig, säger Gunilla Berg.

Med kemiska bekämpningsmedel kan skaderisken minskas.

– Angreppen kan man inte göra något åt när man ser skadan, utan det får man göra nu på hösten.