Fakta: al-Shabaab

al-Shabaab är en extremislamistisk rörelse som tidigare kontrollerat stora delar av Somalia. Den är klassad som terrororganisation av flera västerländska länder.

al-Shabaab har attackerat fredsbevarande trupper från Afrikanska unionen samt tillskrivits mord på fredsaktivister, hjälparbetare och journalister.

Gruppen har utöver Somalia utför flera dödliga attacker i Kenya. Nätverket har också utfört terrordåd i Uganda och i Djibouti.

Strax innan jihadisterna trängde sig in i hotellet Naso-Hablod i huvudstaden utlöste attentatsmännen en kraftig sprängladdning. Därefter tog terroristerna gisslan, och barrikaderade sig inne i hotellet i flera timmar.

– De befinner sig där inne och skottlossning pågår, sade polisen Nur Farah till Reuters, strax efter detonationen.

En kraftig brand rasade i hotellet och bilder i sociala medier visade tjock rök stiga från området, samtidigt som polisen evakuerade människor från byggnaden via en bakdörr.

Regelbundna attacker

Uppgifterna om antalet dödsoffer varierade under dagen. När polisen på kvällen meddelade att terrordramat var över, uppgavs antalet döda till "minst 15", inklusive attentatsmännen och tre säkerhetsvakter, enligt Reuters.

– Specialstyrkorna har avslutat belägringen, efter att ha dödat tre attentatsmän inne i hotellet. Elva civila, två av dem läkare, dödades i attacken, sade Abdi Kamil, talesperson för säkerhetsdepartementet, enligt AFP.

Upp till 20 personer uppges ha skadats i attacken, enligt sjukhuskällor.

al-Shabaab, som motsätter sig den väststödda regeringen i landet, genomför regelbundet attacker i huvudstaden. Gruppen har i ett uttalande tagit på sig attentatet mot hotellet, som är populärt bland politiker och turister.

Inga svenskar drabbade

Sverige har ett mindre antal soldater i Mogadishu som bedriver militära utbildningsinsatser. Ingen av dem drabbades av attacken. Inte heller svenska UD har några uppgifter om drabbade svenskar.

Lördagens dåd inträffade bara tre veckor efter en liknande attack mot ett hotell i staden. Då mördades tio människor och cirka 50 personer skadades. Även den gången inleddes attentatet med ett sprängdåd av den al-Qaida-lierade terrorgruppen som sedan barrikaderade sig inne i hotellet i flera timmar.