Fakta: Höstens valrörelse i USA

26 september: Den första debatten mellan Demokraternas Hillary Clinton och Republikanernas Donald Trump i Hempstead i New York.

4 oktober: Debatt mellan de båda vicepresidentkandidaterna i Farmville i Virginia.

9 oktober: Andra debatten mellan Clinton och Trump, i Saint Louis i Missouri.

19 oktober: Tredje och sista debatten i Las Vegas i Nevada.

8 november: Presidentval samt kongressval och en rad lokalval.

Fakta: Opinionsläget i USA

I nuläget säger sig 46,2 procent av USA:s väljare stödja Demokraternas Hillary Clinton och 42,9 procent Republikanernas Donald Trump, enligt ett genomsnitt av aktuella mätningar. Clintons genomsnittliga stöd har fallit rejält den senaste veckan.

Samtidigt leder Clinton i princip i alla de viktiga så kallade vågmästardelstaterna, där det står och väger mellan demokratisk och republikansk majoritet. För att vinna valet krävs minst 270 så kallade elektorsröster. I nuläget beräknas Clinton ha stöd av 229 och Trump 154. När det gäller 155 elektorsröster anses opinionsläget vara för jämt för att kunna avgöra.

Samtidigt är varken Trump eller Clinton särskilt populär. Enbart 37 procent av amerikanerna säger sig ha en positiv syn på Trump medan 59 procent är av motsatt åsikt. I Clintons fall har 41 procent en positiv syn medan 55 procent är negativa.

Källa: Oberoende Real Clear Politics sammanställning av aktuella opinionsmätningar

I USA brukar det heta att den "riktiga" valrörelsen startar efter Labor Day. Både Clinton och Trump tillbringade helgdagen i måndags i vågmästardelstaten Ohio och båda bjöd ombord journalister på sina kampanjplan. Men Trumpkampanjen, som tillsammans med vissa medier högljutt kritiserat Clinton för att inte ha gett en regelrätt presskonferens sedan i december i fjol, var inte sen att ironisera över hennes småprat med journalister.

"Hon måste vara allergisk mot medier. Till slut tillbringade hon en minut med dem", twittrade kampanjchef Kellyanne Conway.

Fallande stöd

Antydningarna om att Hillary Clinton "flyger under radarn" kan läggas till anklagelser om oegentliga kopplingar mellan Clintonstiftelsen och det utrikesdepartement hon tidigare var chef för, samt kritik av användandet av en privat e-postserver under hennes tid som landets chefsdiplomat. Lägg därtill fallande opinionsstöd – nyhetskanalen CNN publicerade på tisdagen en nationell opinionsmätning i vilken Donald Trump gått om Clinton.

– Trump har varit synlig, han har kampanjat dagligen de senaste veckorna vilket hjälper honom, konstaterar Elizabeth Walentin, svenskamerikansk statsvetare och pr-konsult som tidigare jobbat för Demokraterna.

– Hillary Clinton säger själv att hon är mer av en "policyperson", att hon inte är så bra på att inspirera på de stora arenorna. Hennes stora utmaning nu blir att väcka känslor och att faktiskt få väljare att gå och rösta.

"Rasist och lögnare"

Det är särskilt tydligt bland svarta och spansktalande så kallade hispanics, som brukar vara förhållandevis säkra väljargrupper för Demokraterna. I vågmästardelstater som Florida, Ohio och Pennsylvania har Clinton nu ett stöd på 70 procent bland svarta under 35 år, att jämföra med Barack Obama som 2012 tog hem 92 procent av de rösterna, enligt tidningen The New York Times.

– Han (Trump) är rasist och hon (Clinton) är en lögnare, så vad spelar det för roll om jag väljer båda eller ingen, frågar sig en ung, svart kvinna från Ohio i en väljarundersökning enligt tidningen.