Fakta: På land och till sjöss

Observationer gjorda på land kan rapporteras i form av sms eller mms till nummer: 070-903 29 48 51 – eller mejl till: mrs-sakerhetstjanst@mil.se.

Observationer till sjöss kan lämnas muntligen på telefon 08-788 75 00 (begär vakthavande befäl marinen).

Försvaret vill gärna ha in foton samt en redogörelse för vad som hänt samt plats, datum och klockslag. Det bör också framgå om det är en egen observation eller om det är något man fått berättat för sig.

Källa: Militärregion Syd

Det har inte ens gått en vecka sedan Militärregion Syd öppnade en ny tipslinje och redan har många tips kommit in.

Vid lunchtid på fredagen hade det kommit 65 stycken, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

– Ja, vi har fått ett antal tips eller kontakter med allmänheten. Det har ökat dramatiskt på den här linjen, säger Jan Bohman, informationschef i militärregionen, till SR P4 Jönköping.

Tipslinjen är till för att allmänheten ska kunna ringa in och rapportera om allt som avviker från det normala kring Försvarsmaktens objekt eller andra samhällsviktiga anläggningar i Skåne, Blekinge, Småland och Östergötland – för att stoppa spionage.

De tips som hittills har kommit in har bland annat handlat om grannar till militära skyddsobjekt som sett misstänkta fordon eller personer som exempelvis fotograferar. En del av tipsen tar Försvarsmakten på stort allvar.