Fakta: Så mycket innehåller riskakorna

1: Urtekram, Quinoagaletter eko, 322 mikrogram/kilo

2: DK Gamle Möller, Riskager med havsalt, 187 mikrogram/kilo

3: Friggs, Ekologiska osaltade, 182 mikrogram/kilo

4: Garant, Riskakor lättsaltade, 157 mikrogram/kilo

5: Ica Basic, Riskakor, 143 mikrogram/kilo

6: Coop, Riskakor naturella, 139 mikrogram/kilo

7: Ica I love Eco, lättsaltade, 122 mikrogram/kilo

8: Änglamark, Riskakor med havssalt, 122 mikrogram/kilo

9: Ica, Gräddfil och lök, 110 mikrogram/kilo

10: Snacky Cracky, Rice cakes cheese, 102 mikrogram/kilo

11: Hipp, Riskakor 8 mån, 86 mikrogram/kilo

Siffrorna avser mängden oorganisk arsenik i riskakorna. Samtliga värden ligger under EU:s gränsvärden för arsenik i livsmedel.

Källa: Livsmedelsverket

Fakta: Arsenik

Arsenik är ett grundämne som finns i berggrunden och jorden. Om man får i sig höga halter under lång tid löper man ökad risk att drabbas av cancer i hud, lunga, urinblåsa och troligen även i njurar och lever.

Arsenik kan även leda till bland annat hjärt- och kärlsjukdom och diabetes. Foster och barn är särskilt känsliga för ämnet.

Ris verkar vara extra mottagligt för att ta upp och lagra höga halter arsenik. Om riset odlas ekologiskt eller inte spelar ingen roll, då ämnet finns naturligt i jorden.

Källa: Livsmedelsverket

Fakta: Livsmedelsverkets risråd

Att äta risprodukter några gånger i veckan, som de flesta svenskar gör, innebär ingen risk för hälsan. Men den som äter ris varje dag eller kanske flera gånger om dagen får i sig mycket arsenik. Då bör man dra ner på risätandet.

Barn bör inte äta ris eller risprodukter oftare än fyra gånger i veckan.

Om man kokar riset med ett stort överskott av vatten, som sedan hälls bort, så kan man minska arsenikinnehållet i riset med mer än hälften.

Fullkornsris innehåller mer arsenik än vitt ris.

Källa: Livsmedelsverket

Också för Icas del var minskningen betydande: 50 procent under oktober–december i fjol. De smaksatta riskakorna, som är billigare än de naturella, tappade hela 60 procent av försäljningen.

– För Axfood handlade det om en 40-procentig nedgång för riskkakorna i oktober, och försäljningen har aldrig riktigt återhämtat sig, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood som äger Hemköp- och Willys-butikerna.

Mindre tapp

Även för andra risprodukter, som vanligt matris, noterade de stora livsmedelskedjorna försäljningsminskningar. Här handlade det dock om betydligt mindre tapp – i Icas fall cirka fem procent under sista kvartalet 2015. Claes Salomonsson noterar att Axfood "börjar komma tillbaka till normala siffror" efter en smärre försäljningsminskning i höstas.

– Sådana här larm märks snabbt i försäljningen, men efter några månader glömmer folk och försäljningen brukar återhämta sig. Men riskakorna sticker ut – dem glömmer folk inte. Det är ovanligt, säger han.

Giftigt ämne

Det var den 29 september som Livsmedelsverket gick ut med en rekommendation om att barn under sex år inte bör äta riskakor. Verket hänvisade till höga halter av arsenik – ett giftigt grundämne som i större doser ökar risken att drabbas av cancer.

Riskakorna som myndigheten undersökt klarar dock de EU-gränsvärden för arsenik som infördes vid årsskiftet.

När det gäller andra risprodukter nöjde sig Livsmedelsverket med att råda vuxna inte äta ris veckans alla dagar och barn inte oftare än fyra gånger i veckan.