Redan en god stund före begravningen på Håjums kyrkogård, strax norr om stadsdelen Kronogården där den drabbade skolan ligger, har människor med blommor och kransar i händerna börjat samlas vid den gräsyta där gravsättningen ska ske. Många ungdomar har på de anhörigas uppmaning sina studentmössor på sig.

De hundratals besökarna möter upp med applåder när begravningståget med kistan anländer till gravplatsen. En anhörig ber gästerna lyfta blicken upp mot himlen, där en skärmflygare passerar över folkmassan. Under den motordrivna farkosten vajar en banderoll med en sista hälsning.

"En glädjespridare"

"Lavin är en hjälte" är ett budskap som återkommer flera gånger under ceremonin.

– Lavin är en glädjespridare, väldigt kreativ, han sitter inte bara still, han hjälper folk, han filmar, han spelar musik. Han gör alltid någonting, berättar kusinen Rafet efter ceremonin.

– På den vägen träffade han folk. Det är därför många kände honom och därför kommer många hit och visar sin omtanke och sörjer med oss.

Två dödsoffer

Under gravsättningen släpps vita duvor. Lavin Eskandars sista låt spelas upp, den som hans familj och vänner slutförde efter hans död.

Många elever har under dagarna efter dådet berättat om hur populär 20-åringen var. Han har beskrivits som en hjälte för sättet han ingrep på för att försöka skydda elever vid dådet.

– Det kan vara lite jobbigt för familjen, det kan bli för mycket folk runt omkring. Men annars är det bara positivt. Det är jättekul att se, jag är väldigt glad för det, säger Rafet.

Under eftermiddagen hölls även en minnesstund i Folkets hus i Trollhättan, där familjen och ett stort antal vänner deltog.

Attacken mot Kronans skola inträffade i torsdags. Gärningsmannen, 21-årige Anton Lundin Pettersson, som senare sköts ihjäl av polisen, högg först ner Lavin Eskandar, därefter en 17-årig pojke som också avled. Dessutom höggs och skadades en lärare och en 15-årig elev under attacken.